4. měsíc života vašeho děťátka - co vás čeká?

4. měsíc života vašeho děťátka - co vás čeká?>
Pokud se tak nestalo už ve 3. měsící, s nějvětší pravděpodobností budete svědky prvních pokusů o plazení vašeho děťátka v poloze na bříšku. Když ho na bříško položíte, začíná zvedat hlavičku, ručkami se zapírá a zkouší první pohyby. Za chvilku možná přijde na to, jak se může samo převalit na záda. Nožkami dokáže kopat už pořádnou silou. A to i během přebalování. Může se stát, že se postupným kopáním bude schopno posunout dozadu. Ujistěte se, že se nemá o co zranit. Stačí, když prostor nad hlavičkou zajistíte třeba srolovaným ručníkem nebo látkovou plenkou.

Nechte ho hrát si

Důležité je nevyrušovat děťátko, pokud si hraje samo - jen ho pozorujte. Pokud začíná objevovat svět kolem sebe a hrát si, je to dobré znamení a pomůže mu to rozvíjet se rychleji. Některé děti mohou v jistých situacích, zejména když nejde vše hladce, reagovat naštvaně. Pozorujte a brzy zjistíte, co se děťátku líbí a co ne.

Příkrmy?

Při průzkumu dětských výživ jste si možná všimli, že jsou na trhu i takové, které mají na obale uvedeno "vhodné od 4. měsíce". Trávicí trakt většiny dětí je v té době už natolik vyvinutý, že příkrmy zvládne. Světová zdravotnická organizace (WHO) i mnoho pediatrů a porodních asistentek však doporučuje s prvními příkrmy počkat až do ukončeného 5. měsíce. Mateřské nebo kojenecké mléko má pro děťátko mnoho výhod. Obsahuje všechny důležité vitamíny, minerální látky, tuky i bílkoviny, které děťátko do svých 6ti měsíců potřebuje. Kromě toho studie ukazují, že u dětí, které byly v prvních měsících výhradně kojené, se objevují potravinové alergie v menším množství. Pokud i přesto chcete s příkrmy začít už ve 4. měsíci, prokonzultujte to se svým pediatrem.

Podívejte se na video-porovnání příkrmů 

[embed]https://youtu.be/3H3JAHKBwOY[/embed]

Bezpečí u mámy a táty

Od 4. měsíce se rozvíjí kritický přístup k neznámým lidem. Během prvních třech měsíců jim přítomnost cizího člověka vůbec nevadí. To se však může postupně měnit. V náručí maminky nebo tatínka se dítě cítí bezpečně a usmívá se na všechny strany. Jakmile si ho však vezme do ruky někdo jiný, může nastat prudká změna. Proto pokud chcete dát své dítě na hlídání, ujistěte se, že mělo dostatek času osobu poznat.

Konečně je v noci klidněji

Ačkoli to neplatí úplně pro všechny, mnoho rodičů se dočká klidnějších nocí. Zvyšující se pohybová aktivita děťátka může zaručit, že se rychleji unaví a snadněji usne. Zdaleka to však nemusí být pravidlem. Žaludek malého děťátka je tak malý, že potřebuje naplnit každých 5 - 6 hopdin. Obzvlášť kojené děti jsou častěji hladové, protože mateřské mléko je snadno stravitelné.

Mohlo by vás zajímat - Jak si hrát s dítětem ve 4. měsíci? >>


Rozvoj řeči

Pro rychlejší rozvoj řeči se doporučuje s děťátkem mluvit "normálně". Nevadí, když občas zašišláte, nemělo by to však být pravidlem. 644068-5414673644068Děti jsou za různé zvuky vděčné a rády zkoumají své vlastní zvukové možnosti a schopnosti. Některé děti zezačátku jen zvědavě naslouchají, další si pomalu vyvíjejí své oblíbené zvuky, které dokola opakují. Kromě toho se doporučuje nadále využívat různá chrastítka a další zvukové hračky. Vyzkoušet můžete i běžné nástroje co používáte denně. Kus papíru, zvoneček,... Mějte však vždy na paměti, že děťátko dává předměty často do úst a proto do jeho rukou patří jen bezpečné věci. Co se týká hraček, měli byste děťátáko seznamovat postupně. Pro podporu pohybu a motorických funkcí můžete vyzkoušet kurzy plavání. Děti všeobecně vodu zbožňují.

Co dítě potřebuje?

87326-012914873267Spací vak (výběr najdete ZDE) V prvních měsících života děťátka vám spaní ve spacím vaku zaručí bezpečný a zdravý spánek. Výrazně se snižuje riziko syndromu náhlého úmrtí. Děťátku je navíc ve vaku krásné teplo. 16039-3760168160394Mazlíček (výběr najdete ZDE) Plyšová nebo látková hračka - dečka - je obvykle kombinací jemného plyšáka a měkké tkaniny. V tomto věku je ideální. Děťátko se s ní může mazlit a objímat ji, ale také si s ní může hrát. Plyšová zvířátka hrají v dětské psychologii důležitou roli, poskytují totiž našim nejmenším pocit bezpečí. 503385-8710103503385-modry-zlutyDudlíky (výběr najdete ZDE) Děti mají silnou potřebu sát. Dudlíky byste však měli používat pouze v případě, že kojíte. Dudlík pomáhá děťátko uklidnit. Praktické jsou i různé řetízky na dudlíky, zamezíte ztrátám.

Rozvoj ve zkratce

Růst
  • Postupné pomalé přibývání na váze
  • Zvýšení tělesné hmotnosti asi o 600 g
  • Průměrná hmotnost 6400 g (děvčata), 7000 g (chlapci)
  • Nárůst o 3 - 4 cm
  • Velikost oblečení 56 - 68
  • Obvod hlavy 38 - 42 cm
Rozvoj smyslů
  • Rozvoj prostorového vidění
  • Zájem o barevné věci
  • Lepší vnímání směru zvuků
Motorický vývoj 
  • Převracení se z bříška na záda
  • Zlepšování koordinace rukou a zraku
Vývoj jazyka
  • První fáze "blábolení" (už ne jen výkřiky, ale i první zvuky)
  • Začíná chápat tón hlasu
Pohyb
  • Dětské masáže, plavání
Výživa
  • Mateřské nebo kojenecké mléko
Spánek 
  • Asi 15 hodin spánku denně
  • Individuální režim spánku a bdění
Důležitá data 
  • Preventivní prohlídka u pediatra ve 3. nebo 4. měsíci
Mohlo by vás zajímat 1. měsíc života vašeho děťátka >> 2. měsíc života vašeho děťátka >> 3. měsíc života vašeho děťátka >> 5. měsíc života vašeho děťátka >> 6. měsíc života vašeho děťátka >> 7. měsíc života vašeho děťátka >> 8. měsíc života vašeho děťátka >> 9. měsíc života vašeho děťátka >> 10. měsíc života vašeho děťátka >> 11. měsíc života vašeho děťátka >> 12. měsíc života vašeho děťátka >>

Líbily se vám výrobky v článku?

NATTOU Hračka hudební zebra Arthur 18 cm  SUMMER INFANT Spací vak SwaddleMe šedé hvězdy PIOUPIOU Merveilles Muchláček Malli červený AVENT Modrý + žlutý dudlík sensitive Fantazie (silikon)