Průvodce těhotenstvím: 39. týden

Průvodce těhotenstvím: 39. týden>

Zřejmě jste unavená, často potřebujete čůrat a stále častěji přemýšlíte o porodu. Již můžete kdykoliv začít rodit. Je zcela přirozené, že jste v tomto období těhotenství trochu podrážděná a chtěla byste to mít již za sebou. Nervozita je znát i u vašeho okolí. Nebojte se chovat asertivně, a pokud vám neustále telefonáty, zda už rodíte, nejsou vhod, odmítněte je.

Vývoj vašeho miminka

Děťátko již čeká na narození. Nehty na rukou přesahují špičky prstů. Výstavba mozkových cév je už hotová. Většina prvního ochlupení už je pryč, v plicích se zvyšuje tvorba surfaktantu. Surfaktant je povrchově aktivní látka, která vzniká v plicích zralého novorozence. Snižuje povrchové napětí a zabraňuje tomu, aby plicní sklípky v plicích zkolabovaly na konci výdechu. Surfaktant usnadňuje jejich rozvinutí při prvním výdechu a rovnoměrné provzdušnění plic.

Už pravděpodobně necítíte všechny pohyby miminka. Dítě měří od temene po zadeček asi 36 cm a váží přes 3,25 kilogramu. Na konci těhotenství má donošené a zralé miminko tyto znaky:

  • celková délka je asi 50 cm, hmotnost se nejčastěji pohybuje mezi 3 000–3 500 g
  • kůže je růžová a hladká, protože lanugo během posledního měsíce opadalo (jemné vlásky lanuga mohou zůstat na ramenech a zádech novorozence), obrysy těla jsou zaoblené, v posledním měsíci se zdvojnásobilo množství podkožního tuku
  • obočí a řasy jsou dobře vytvořené, vlásky na hlavičce jsou dlouhé několik cm, nehty přesahují konce prstů
  • u chlapců jsou varlata sestouplá do šourku (původně se založila v dutině břišní), dívky mají malé stydké pysky překryty velkými
  • svůj příchod na svět ohlašuje novorozeně bezprostředně po porodu křikem a čilými pohyby
  • pokud dojde v průběhu porodu k deformaci hlavičky, pak se tato deformace zpravidla do několika týdnů srovná, fontanely (měkká místa na lebeční klenbě) přetrvávají do dětského věku a umožňují růst mozku.

Něco pro maminku

Cítíte se nepohodlně. Bříško vám ztěžuje vše, co byste za normálních okolností bez problémů zvládla. Děloha zabrala celý prostor pánve, tlačí na okolní orgány. Možná jste také trochu zčervenala, což způsobuje krevní oběh, který je namáhaný více než kdy předtím.

Pokuste se psychicky rozptýlit. Čeká vás vyšetření v prenatální poradně a kardiotokografický záznam ozev plodu. Může být provedeno i ultrazvukové vyšetření, které však není povinné.

Porod nyní může nastat prakticky kdykoli. Známkou opravdového začátku porodu jsou silnější kontrakce, než byly dosud, a které, na rozdíl od poslíčků, jsou již pravidelné. Zpočátku mohou přicházet v dlouhých intervalech, ty se však postupně zkracují. Do porodnice se doporučuje jet v případě kontrakcí v intervalech asi 5 minut nebo při odtoku plodové vody.

Dalším důvodem, proč jet do porodnice je:

  • výrazné snížení či zvýšení aktivity plodu
  • vaginální krvácení či silné bolesti břicha
  • silná bolest hlavy, dvojité či neostré vidění