Průvodce těhotenstvím: 38. týden

Průvodce těhotenstvím: 38. týden>

Od tohoto týdne je vaše miminko donošené a zralé. Všechny jeho orgány jsou vyvinuté, plíce jsou připraveny se poprvé nadechnout. Děťátko se může kdykoliv narodit.

Vývoj vašeho miminka

Kůže miminka je růžová, elastická, díky ukládání tělesného tuku už není průsvitná. Lebeční kosti jsou sice pohyblivé, ale již pevné. Obvod hlavy je stejný jako obvod bříška. Placenta už není tak efektivní v přenosu živin, jako tomu bylo před několika týdny. Začíná stárnout, objevují se v ní krevní sraženiny a zvápenatělá místa. Ve střevech děťátka je nahromaděná zelenočerná smolka – první stolice.

U kluků jsou již varlata sestouplá v šourku, u děvčat velké stydké pysky překrývají malé stydké pysky – obojí je jedním ze znaků donošenosti plodu.

Stále probíhá vyzrávání nervových buněk spolu s myelinizací (obalováním) nervových vláken, to však bude pokračovat ještě dlouho po narození. Dítě měří asi od temene po zadeček asi 35 cm a váží lehce přes tři kilogramy.

Co se děje s vámi?

Některé ženy trpí na konci těhotenství depresí. Je to způsobeno směsí několika pocitů, především obavami z nadcházejícího porodu, nedostatkem spánku a únavou z těhotenství samotného.

Bříško představuje v posledním lunárním měsíci velikou mechanickou zátěž pro páteř i celá záda, která mohou často bolet. Hodně odpočívejte.

Pokud jste tak ještě neudělala, měla byste si sbalit tašku do porodnice. Co si vzít sebou? Navštivte našeho rádce Výbavička do porodnice.

Čeká vás vyšetření v prenatální poradně spojené s kardiotokografickým záznamem ozev plodu, pomocí kterého se hodnotí kondice miminka a tím i funkce placentární jednotky. Jedná se o 20–30 minut dlouhý záznam srdečních ozev plodu současně s případnou děložní činností.

Jak poznáte odchod hlenové zátky?

Odchod hlenové zátky většinou ohlašuje blížící se porod, který může následně přijít do dvou až tří dnů. Zátka může ale odejít i šest týdnů před porodem. Projevuje se malým množstvím červeného nebo nahnědlého hlenu, případně se může objevit různě intenzivní výtok.