Průvodce těhotenstvím: 36. týden

Průvodce těhotenstvím: 36. týden>

Vaše miminko se začalo usmívat, mračit či používat další výrazy svého malého obličejíku. Do porodu, do kterého zbývá měsíc, přibere ještě zhruba jeden kilogram.

Vývoj vašeho miminka

Plod většinou zaujímá definitivní polohu, prostor v děloze už je pro něj velmi těsný. Pohyby jsou silnější a výraznější. Pod kůží můžete cítit obrysy loktů nebo patiček. Jeho obličej je vyhlazený, mění výrazy. Chmýří, které mělo miminko na pokožce, na většině části těla už není. Nehty na rukou již dosahují bříšek prstů. Od temene k zadečku měří asi 34 cm (celková délka už dosahuje asi 45 cm), váží kolem 2,75 kilogramu. Většina dětí už je připravena na porod v poloze hlavičkou dolů.

Co se děje s maminkou

Vaše měkké porodní cesty se začínají pomalu připravovat na porod. Vaše prsa jsou větší a těžší. Začínáte čím dál tím víc přemýšlet nad porodem, může se objevovat úzkost.

Strach má svou funkci a smysl, především pokud je součástí pudu sebezáchovy, ale rozhodně by vás neměl paralyzovat. Chorobný strach z porodu, tokofobie, je ale patologický jev. Pokud máte velký strach z porodu či mateřství obecně, měla byste tento problém vyřešit s odborníkem co nejdříve. Zkuste o tom také hovořit s partnerem.

V těchto týdnech těhotenství ženy většinou pociťují stále častější a silnější děložní kontrakce, které jsou přípravou na porod. Dosud pevné a dlouhé děložní hrdlo se musí před začátkem porodu zkrátit a hlavička miminka již někdy koncem tohoto týdne sestoupí o něco níž do pánve, zvláště u žen, které nerodí poprvé.

Čeká vás kultivační vyšetření z pochvy zaměřené na streptokoky skupiny B (v 36. až 37. týdnu). V případě výskytu této bakterie v pochvě budete při přijetí k porodu zajištěna antibiotiky, která dostanete do žíly. Přes placentu se dostanou k vašemu miminku, a to pak bude chráněno při průchodu porodními cestami. Jedná se o tak zvanou GBS pozitivitu. Přeléčení před porodem, ať už tabletami nebo vaginálními globulemi, nemá efekt. Riziko pro plod nastává až během porodu. Nákaza novorozence může mít různé formy závažnosti (zápal plic, zánět mozkových blan nebo celková sepse tj. přítomnost bakterií v krvi miminka).

Budete předána do ambulantní péče pracoviště, které povede porod, a to nejpozději do termínu porodu. Od tohoto týdne budete chodit na prohlídky již každý týden až do porodu.

Vyvarujte se dlouhého ležení na zádech. Děloha totiž utiskuje cévy, které vedou krev k srdci. Mohlo by se vám dělat mdlo a případný pád teď rozhodně není žádoucí. Pokud nejste s parterem manželé, vyplňte na příslušném městském úřadě Dohodu o příjmení dítěte a přiznání otcovství. Pokud si toto nezařídíte, bude se miminko jmenovat po vás a otec nebude uveden v rodném listě.