Průvodce těhotenstvím: 35. týden

Průvodce těhotenstvím: 35. týden>

Drtivá většina dětí narozených v tomto týdnu přežije bez většího problému. Miminko je stále častěji vzhůru. Občas vás kopne tak prudce, že vás jeho pohyb zabolí. Jste stále více unavená, bříško vás omezuje v normálních denních aktivitách.

Vývoj vašeho miminka

Podkožní tuk začíná pomáhat regulovat tělesnou teplotu, pokožka je růžová a vyhlazená. Trávicí soustava dozrává, centrální nervový systém je už zralý a plíce už obvykle také. Pokud se miminko narodí v tomto týdnu, žádné dýchací problémy pravděpodobně nevzniknou. Dítě měří asi 33 cm a váží kolem 2,5 kilogramu. Po celé toto období pokračuje růst těla dítěte i jeho jednotlivých částí.

Dokončuje se vývoj vnitřních orgánů, které, pokud již nefungují, se připravují na činnost po porodu. Miminko je v tomto období již v pohybu značně omezeno, v děloze zaujímá typickou polohu, hlavička je ohnutá a bradička se dotýká hrudníku. Ohnutá jsou i zádíčka a končetiny. Ručičky jsou ohnuty v loktech a jsou překřížené na přední straně hrudníku. Dolní končetiny jsou ohnuty v kyčlích i v kolenou, holeně jsou překřížené na přední straně bříška. Tomuto uspořádání se říká pravidelné držení plodu. Pokračuje tvorba tukových zásob.

Co se děje s vámi?

Potřebujete hodně odpočívat, unaví vás i malá námaha. Vaše sny mohou být velice živé, což je způsobeno psychickými a emocionálními změnami, kterými teď procházíte. Děloha dosahuje nejvýše z celé gravidity. To způsobuje i značné dechové potíže.

Někdy se vám může stát, že se nemůžete jakoby dodechnout, přestože jste v klidu. Při chůzi se vzhledem k nedostatku dechu musíte i zastavovat. Zvyšující se hmotnost spolu s těhotenským hormonem relaxinem způsobuje uvolňování spojení pánevních kostí. Můžete pociťovat v této oblasti bolest, mravenčení nebo pocit tlaku. Na tyto bolesti mohou v některých případech pomoci vitaminy skupiny B, o jejich užívání se poraďte se svým lékařem.

Zvětšují se také prsa a bradavky. Zamyslete se, jestli byste neměla dokoupit hlavní věci do výbavičky pro miminko a nezabalit si tašku do porodnice.

Co si do porodnice vzít? Mrkněte na našeho rádce Výbavička do porodnice.

Voda zmírňuje bolest při porodu

Možností, jak si ulevit od porodní bolestí, je několik. Překvapivě účinnou metodou ke zmírnění bolesti je ponoření do vody. Řada porodnic proto nabízí porodní pokoje s vanou. Několik studií ukázalo, že ponoření pomáhá k rychlejšímu otevření porodních cest a poklesu dítěte, snížení krevního tlaku i bolesti. Navíc voda nadlehčuje – budete se cítit svobodnější.

Některé maminky volí epidurální anestezii. Při epidurální anestezii je do oblasti bederní páteře zavedeno malé množství místního anestetika, které znecitliví nervy odstupující z míchy a vedoucí do břicha. Výsledkem je zmírnění porodních bolestí.

Látka se podává během porodu před nástupem nejsilnějších porodních bolestí. Celý výkon trvá několik minut. O jeho hladký průběh se stará anesteziolog.

Ověřte si nabídku porodnice

Pokud o epidurální anestezii uvažujete, nejprve si zjistěte vše, co vás k jejímu průběhu či k možným rizikům napadne.

Jestliže dáváte přednost přirozenému porodu a cítíte, že by vše mělo proběhnout bez léků, stůjte si za svým rozhodnutím, ovšem s vědomím, že může nastat situace, kdy pro vás nebude tato cesta nejlepším řešením.

Jestliže si chcete většinu bolesti ušetřit, ověřte si, zda to váš zdravotní stav umožňuje. Je také dobré si ověřit, zda tuto službu zdravotnické zařízení, které jste si k porodu vybrala, nejen nabízí, ale také doopravdy poskytuje, a za jakých podmínek.

Kromě epidurální anestezie poskytují porodnice i několik dalších možností.