Průvodce těhotenstvím: 34. týden

Průvodce těhotenstvím: 34. týden>

Dítě si stále víc uvědomuje své okolí a reaguje na něj. Hýbe se sice méně, ale jeho pohyby jsou silnější a koordinovanější. Jsou silné a jasně viditelné i přes břicho.

Vývoj vašeho miminka

Tento týden je důležitý mezník ve vývoji plodu, došlo už k úplnému vytvoření surfaktantu a tím k dozrání plicní tkáně.

Imunitní systém je již schopen bojovat proti některým infekcím. Ve střevech se hromadí smolka – mekonium. Kosti jsou sice již vyvinuté, ale stále jsou měkké. Vaše děťátko na jejich zpevnění bude v nejbližších dnech intenzivně pracovat a k tomu bude potřebovat hodně vápníku. Dítě nyní měří asi 32 cm a váží skoro 2,2 kilogramu.

Lebka je tvořena tenkými kostěnými šupinami, které mezi sebou vynechávají dost široké mezery. Tato místa překlenují vazivové blány, které k sobě sousední kosti poutají. Místa, kde jsou vazivové blány rozsáhlejší, se nazývají fontanely. Je jich celkem 6. Tam, kde jsou si sousední kosti blízké, vznikají lebeční švy. Tyto švy slouží k tomu, aby se při průchodu úzkými porodními cestami mohly kosti lebky posunut a částečně překrýt. K úplnému srůstu švů dojde až v dospívání, lebka musí umožnit růst mozku.

Co se děje s maminkou?

Můžete si všimnout, že vám jsou těsné prstýnky nebo máte otoky na nohách a rukách, což vzniká důsledkem zadržování vody.

Placenta je ve 34. týdnu maximálně zralá, od teď už bude jen stárnout. Až do tohoto týdne se zvyšoval objem krve ve vašem těle, který stoupl až o 50 %. Nyní už bude až do konce těhotenství její objem stejný. Placenta je pro plod nejdůležitějším orgánem. Dodává děťátku kyslík a živiny, chrání ho před některými infekcemi a odvádí z těla plodu odpadní látky. Komplikace nastávají, když je placenta uložena v dolní části dělohy nebo se předčasně odlučuje.

Sex v těhotenství: ano či ne?

Jestliže je žena zdravá a těhotenství postupuje normálně a bez komplikací, nemusí mít těhotná žena ze sexu obavy. Ani případné děložní stahy při orgasmu u zdravé ženy nevyvolají předčasný porod či nezamezují přísunu kyslíku dítěti. Komplikované nebo rizikové těhotenství však někdy sex může vylučovat.

Tip pro mámu

Trpíte otoky nohou? Vyzkoušejte aromaterapii, pokud nemáte rizikové těhotenství. Do hrstky základního oleje (slunečnicový, mandlový, kokosový) kápněte 1–2 kapky éterického oleje, vhodný na otoky je olej ze smrkového jehličí, borovicového jehličí nebo jalovce.