Průvodce těhotenstvím: 33. týden

Průvodce těhotenstvím: 33. týden>

Vstupujete do předposledního lunárního měsíce těhotenství. Stále se zvětšující bříško vám způsobuje potíže. Miminko reaguje na vaši aktivitu.

Vývoj vašeho miminka

Mezi 33. a 36. týdnem těhotenství orgány dítěte dále dozrávají a jsou už z větší části připraveny na samostatný život. Rychlé zvětšování mozku rozšíří hlavičku během tohoto týdne o dalších 9 mm.

Miminko už nemá takový prostor pro svou akrobacii, proto jeho pohyby cítíte spíš jako přetáčení nežli kopání. Možná vysledujete, že se miminko hýbe v závislosti na vaší aktivitě, jídle, relaxaci nebo při konkrétních zvucích.

Nyní měří od temene k zadečku už asi 30 cm a váží téměř dva kilogramy. Pokud je vaše miminko stále hlavičkou nahoru, ještě je možnost, že se samo otočí. Poloha je dána vztahem dlouhé osy plodu k dlouhé ose dělohy. Nejčastější je poloha podélná (99,5 %). Při této poloze bývá nad pánevním vchodem hlavička (pak se jedná o polohu podélnou hlavičkou (asi v 96 %), nebo pánevní konec plodu (asi 4 %) – poloha podélná pánevním koncem. Výjimečně se stává, že miminko leží v děloze napříč nebo šikmo (poloha příčná nebo šikmá).

Poloha plodu koncem pánevním

Většina miminek je ke konci těhotenství uložena hlavičkou dolů. Asi 4 % však zůstanou v poloze s hlavičkou vzhůru až do porodu. Naléhají na děložní hrdlo pánevním koncem.

V případě porodu se i tato část nejdříve rodí. Podle různého postavení nožiček může mít i tato poloha několik typů (na pánevní vchod naléhají nožičky, zadeček, nožičky i zadeček, výjimečně kolínka).

Přetrvává-li poloha plodu koncem pánevním i ve 36. týdnu, může vám lékař nabídnout pokus o zevní obrat plodu na polohu podélnou hlavičkou. Obrat se provádí pomocí hmatů přes břicho, bývá vesměs nebolestivý a jeho úspěšnost je kolem 50 %. Metoda s sebou nese jen velmi nízká rizika. Její výhodou je, že při úspěšném provedení vám umožní rodit přirozeně. Pokud ale miminko zůstane v poloze podélné koncem pánevním, máte mnohem vyšší pravděpodobnost, že těhotenství bude ukončeno císařským řezem.

Porody plodů koncem pánevním bývají řazeny mezi porody rizikové. Častěji, zejména u prvorodiček, se volí císařský řez jako metoda ukončení těhotenství, ale v případě příznivých podmínek můžete rodit i přirozenou cestou.

V každém případě je vhodné se o vašem porodu poradit v porodnici, kde se chystáte rodit.

Co se děje s vámi?

Velikost dělohy roste, proto může tlačit na žaludek a podžebří. Mohou se zhoršit otoky nohou. Poloha na zádech pro vás přestává být příjemná. Zvětšující se bříško způsobuje časté močení či dušnost. V dalším měsíci přiberete asi 1,5 kilogramu.

Proč s děťátkem komunikovat již před narozením? Prenatální komunikace nijak zásadně vývoj dítěte neurychlí, ale kladný vliv na něj má určitě. Během dne si udělejte čas na své miminko. Odpočiňte si a pozorujte jeho pohyby.

Nezapomínejte do svého jídelníčku zařadit hodně vápníku (mléko, jogurty), miminko ho potřebuje mít dostatek ke zpevnění kostí.