Průvodce těhotenstvím: 32. týden

Průvodce těhotenstvím: 32. týden>

Končí osmý měsíc vašeho těhotenství a pomalu, ale jistě, vstupujete do měsíce posledního. Co vás čeká?

Vývoj vašeho miminka

Miminko je nyní od temene po zadeček asi 29 cm dlouhé a váží asi 1,8 kilogramu.

Pokožka přestává být červená, stále více růžoví. Nehty na rukou miminka sahají už ke konci jeho prstů, vlásky rostou. Dítě asi 90 % dne prospí. Pokud je aktivní, procvičuje si otevírání a zavírání očí a otáčení hlavičkou. Stále nacvičuje dýchání. Orgány pokračují ve svém vývoji. Na hrudníčku jsou v místech budoucích prsních bradavek mělké jamky. Do nich ústí již dříve založené základy mléčných žlázek.

Co se děje s maminkou?

Děloha dosahuje svého maxima, což je asi 12 centimetrů nad pupík. Přibíráte na váze více, než tomu bylo v jiných týdnech vašeho těhotenství.

Mohou se ve velkém objevovat strie. Ve 32.–34. týdnu opět navštívíte prenatální poradnu, kde vám vystaví formulář pro nástup na mateřskou dovolenou. Ten musí být v intervalu 6 až 8 týdnů před předpokládaným termínem porodu. To, že nemusíte chodit do práce jistě uvítáte. Koncem těhotenství se žena většinou necítí moc dobře.

Můžete hůře spát, cítíte se unavená a nepohyblivá. Využijte čas k odpočinku, chystání výbavičky pro miminko či přípravě dětského pokoje. Sejděte se též s kamarádkami, nebo si zajděte ke kadeřníkovi. Je možné, že v následujícím období na to nebude čas.

Hormony v těhotenství uvolňují svaly v celém vašem těle. Vedlejším efektem je, že ochabne také chlopeň při ústí žaludku.

Kyseliny z žaludku se tak mohou vracet směrem vzhůru a způsobovat pálení žáhy. Přírodním prostředkem proti pálení žáhy je žvýkání hřebíčku. Jídlo si dávejte raději v menších porcích a častěji. Některým ženám pomáhá na pálení žáhy také sklenice mléka nebo odpočinek vsedě.