3 plus 1 důvod, proč při mateřské zkusit studium vysoké školy

3 plus 1 důvod, proč při mateřské zkusit studium vysoké školy>
Máte dvouleté batole a zároveň zkouškové období? Pak si nemusíme nic nalhávat. V té chvíli najdete tisíc plus jeden důvod, proč je studium vysoké školy při mateřské naprosto šílené. Ze zkušeností maminek, které tyto dvě náročné disciplíny dokázaly skloubit, ale víme, že se najdou aspoň tři důvody, proč to risknout.

1. Své studium berete s nadhledem

Vaši spolužáci plaší, nervují se a každou zkoušku berou jako otázku života a smrti. Pokud studujete vysokou těhotná, s několikaměsíčním miminkem anebo s dvouletým batoletem, nemáte to tak. A ani nemůžete mít. Na žebříčku priorit máte v tuto chvíli první místo obsazené dítětem a studium je jen taková třešinka na dortu. A navíc do každé zkoušky jdete s vědomím, že jste zvládla porod, a tak už zvládnete úplně všechno na světě!

2. Vzděláváte se a poznáváte nové lidi

Přiznejme si, že mateřská dovolená není zrovna nejvíce intelektuálně stimulujícím obdobím v životě ženy. Kolotoč vaření kašiček, výměny plen, vyrábění báboviček, vyluzování zvířecích zvuků a zpívání písničky Kolo, kolo mlýnský ještě nikoho dospělého myšlenkově neobohatil. Čtete-li si tedy po večerech skripta, rozhodně to nemůže vašemu mozku (ani vaší kariéře) ublížit. A co je snad ještě důležitější, díky přednáškám a seminářům se potkáváte s normálními dospělými lidmi, se kterými si můžete popovídat, aniž byste přitom musela předvádět, jak spa-dla lži-čka do ka-fí-čka a u-dě-la-la bác.

3. Ve škole vám vyjdou vstříc

Možná na světě existují stoprocentně spravedliví profesoři, kteří hledí jen na výsledky. Zkušenosti maminek, které studovaly vysokou školu, ale hovoří spíš o tom, že řada učitelů studentům s malými dětmi vyjde vstříc. Pokud na vašem oboru nelze zvolit kombinovanou formu studia, často se přesto domluvíte na individuálním přístupu. „Nespočetla bych, kolikrát jsem měla svého několikaměsíčního syna přímo na semináři nebo na konzultačních hodinách. Nikdy mi nikdo ani nenaznačil, že by to bylo nevhodné, naopak,“ vzpomíná Monika, studentka doktorského studia na FSV UK. Většina vysokých škol má své přebalovací pulty, dětské koutky, a někde mají dokonce i univerzitní školku.

A ještě slíbený bonusový důvod        

Od dubna 2013 platí změna zákona o vysokých školách, která vychází vstříc čerstvým rodičům. Díky ní můžete přerušit studium na takzvanou „uznanou dobu rodičovství“ – tedy na období mateřské a rodičovské dovolené. Období od osmi týdnů před porodem až do tří let dítěte se nepočítá do celkové doby studia, ze které se následně počítá poplatek za jeho prodloužení. Máte ho tedy „zdarma“ navíc ke své standardní době studia.