3. měsíc života vašeho děťátka - co vás čeká?

3. měsíc života vašeho děťátka - co vás čeká?>
Ve třetím měsíci se můžete těšit na spoustu zajímavých momentů. Děťátko intenzivněji reaguje na řeč a hry a stále častěji se usmívá. 

Nový rozhled

Hodně dětí už má v tomto období dost síly na pomalé zvedání hlavičky. V poloze na bříšku už dokonce dokáží udělat několik pohybů vpřed, samozřejmě s pomocí obou ručiček. Co se týká jemné motoriky, zdokonaluje se hlavně koordinace obou ručiček. Ručky se pohybují cíleněji a dokáží uchopit a hrát si s prvními hračkami, vašimi prsty i s běžnými předměty, jako jsou plastové mističky a podobně. Pořídili jste děťátku hrazdičku? Nezoufejte, pokud ho zaujme jen na chvíli. Děťátko může vyčerpat i 10 - 15 minut na dětské dečce a potom ztrácí zájem. Ve třetím měsíci mnoho maminek navštěvuje rehabilitační kurzy, kdy pod vedením odborníka trénují pohybové cvičení s děťátkem a podporují tak vývoj jeho motorických schopností. Některá cvičení můžete praktikovat i doma. Jedním z nich je třeba cvičení s nožkami, při kterém s nimi pohybujete jako by děťátko jelo na kole. Posilujete tak svaly na nohách a zároveň to na děťátko působí relaxačně. Nebojte se, dětské kurzy nejsou povinné. Některé děti se vyvíjejí přesně tak, ja mají a dohled odborníka nepotřebují. Pro mnohé maminky je to ale forma relaxace a možnost, jak poznat jiné maminky ve svém okolí.

Podporujte rozvoj jazyka

Mnoho dětí už dokáže rozpoznat tváře známých lidí a rozlišit je od těch cizích. Oblast mozku, která je zodpovědná za koordinaci zraku a pohybu rukou, se v těchto týdnech rychle rozvíjí. I3002979 když je první slůvko ještě v nedohlednu, mnoho dětí začíná v tomto období reagovat na jednoduché zvuky a napodobovat je. Pokud s miminkem budete hodně komunikovat a číst mu, podporujete jeho rozvoj jazyka. Klidně se s ním bavte o běžných každodenních událostech - nakupování, domácích pracích, vaření,... Dvojjazyčné rodiny by také měli začít využívat svou vícejazyčnost a povídat si s dítětem v obou jazycích. Doporučuje se však, aby jeden rodič mluvil vždy v jednom jazyku. Dítě se tak snadněji naučí přiřazovat jednotlivá slova. Pokud máte otázky okolo vícejazyčnosti, často pomáhá výměna zkušeností s dalšími rodinami.

Více se také můžete dozvědět v tomto článku - Děťátko z bilingvní rodiny >>


Pro rozvoj sluchu a rozeznávání jednotlivých zvuků doporučujeme kromě běžné řeči děťátku představovat i další zvuky, třeba zvuk zvonečku, jemné pískání a podobně. Většinou je nové zvuky zaujmou.

Připojuje se další smysl - dotek

Dokonce i dotek dítěte se ve třetím měsíci piluje. Náhodné doteky a hmatové vjemy lépe vnímá, než ovládá. Hmatové obrázkové knihy jsou v tomto období ideální. Skrývají v sobě různé materiály, které už děťátko dokáže aktivně vnímat svými rukami.

Hračky ve 3. měsíci

S rostoucí aktivitou děťátka mu můžete představovat nové hračky. Vybírejte ty, které se hodí na rozvoj jednotlivých smyslů:
  • 644143-5414673644143sluch - chrastítka, papírové a látkové knížky
  • hmat - hmatové knížky, plyšová zvířátka, větší zvířátka ze dřeva nebo plastu
  • koordinace rukou a zraku - hrazdičky a hrací deky, na kterých si mohou děti sami hrát
Když jste mimo domov, hrací deky jsou praktické. NUK-Forest-Fun-3-D-Deka-na-hrani-10755117   Vyzkoušet můžete i různé plyšové hračky. Při výběru hraček pro děťátko byste měli zvážit několik bezpečnostních i praktických otázek: 
  • u plyšových hraček dávejte pozor na ty, které mají našité plastové díly (třeba očička), může dojít k odtržení a hrozí vdechnutí
  • dávejte pozor na kvalitu materiálu
  • z hygienického hlediska je dobré, když látkové nebo plyšová hračka zvládne několik vyprání v pračce.

Mohlo by vás zajímat - Jak si hrát s děťátkem ve 3. měsíci? >>


Co děťátko ve 3. měsíci potřebuje?

Hrazdičky a hrací deky (ZDE) Dokonce i ty nejmenší dětičky se dokáží zabavit sami na zádech či na bříšku a na dečce se mohou pokoušet o první pohyby. Díte si tím rozvíjí motorické dovednosti. Hrazdičky i hrací deky jsou praktické třeba na podlahu do obývacího pokoje. e6751c65239bd9091a08b99d76acdae6Dětské lehátko (ZDE) Existují obyčejná i vibrační dětská lehátka. Děťátko jemný pohyb uklidní a snadněji pak usne. V bdělém stavu pak díky správné poloze pozoruje svět kolem sebe, vy ho máte na očích a zároveň se můžete věnovat jiným činnostem. Lahvičky (ZDE) Pokud si maminka potřebujeme udělat čas sama pro sebe a stále kojí, díky odsávačce si odsaje mléko a děťátko nakrmí partner nebo třeba babička pomocí kojenecké lahvičky. Existují různé velikost saviček a děťátko se tak může naučit pít z lahvičky postupně.

Rozvoj ve zkratce

Růst
  • Nepravidelný, ale rychlý přírůstek na váze
  • Navýšení hmotnosti o 500 až 1000 gramů
  • Průměrná hmotnost: holčičky - 5800 gramů, chlapečci - 6400 gramů
  • Nárůst o 3 - 4 cm
  • Velikost oblečení 56 - 86
  • Obvod hlavy 38 - 40 cm
Rozvoj smyslů
  • Konkrétní tváře jsou pro děťátko viditelné už z dálky
  • Má rádo monotónní zvuky jako je vysávání nebo zvuk jedoucího auta
Motorický vývoj
  • Lépe koordinuje své pohyby
  • Hlava a krční svaly jsou silnější
  • Kopaní nohami ovládá čím dál tím lépe
Vývoj jazyka 
  • Vnímání řeči
  • Testování nových zvuků
Výživa 
  • Mateřské mléko, případně kojenecká výživa
Spánek
  • Přibližně 15 hodin denně
  • Individuální režim spánku a bdění (a to i v noci)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

1. měsíc života vašeho děťátka >> 2. měsíc života vašeho děťátka >> 4. měsíc života vašeho děťátka >> 5. měsíc života vašeho děťátka >> 6. měsíc života vašeho děťátka >> 7. měsíc života vašeho děťátka >> 8. měsíc života vašeho děťátka >> 9. měsíc života vašeho děťátka >> 10. měsíc života vašeho děťátka >> 11. měsíc života vašeho děťátka >> 12. měsíc života vašeho děťátka >>

Zaujaly vás výrobky v článku?

NUK Forest Fun 3-D Deka na hraní CANPOL Babies Kolotoč plyšový Afrika 4MOMS rockaRoo™ Lehátko Plush Silver