2. narozeniny - co vás čeká & tipy na dárky

2. narozeniny - co vás čeká & tipy na dárky>
Stejně jako první rok života vašeho miminka byl i ten druhý plný převratných změn. Vaše miminko se naučilo chodit, běhat, dokonce uhánět jako vítr.  Projíždí se kolem vás na motorce. Umí kreslit, začíná krásně povídat a dokonce už vám může pomoci s domácími pracemi. Aby toho nebylo málo, narostly mu už téměř všechny zoubky, ať už s menšími, či většími obtížemi. A tohle všechno přeci stojí za oslavu.

Co vás čeká?

Ve dvou letech začíná chápat rytmus. Pravděpodobně jste už dříve zpozorovali, že vaše dítě rádo tancuje či hraje na jakýkoli nástroj. Díky tanci dochází k rozvoji pohybových schopností dítěte. Podporujte jej a občas se s ním také pohupujte v rytmu hudby. Dítě bude „kopírovat“ vaše pohyby a zároveň spolu strávíte příjemné chvíle.

Co zvládá samo?

  • Dvouleté dítě umí běhat (neumí ale ještě zpomalit a zatočit v běhu).
  • Snadno dokáže udělat dřep a znovu si stoupnout.

Jemná motorika ve věku 2 let

  • Do věku 2 let by mělo dítě zvládnout převracet v knížce jemné stránky.
  • Mělo by se naučit samo obléknout ponožky, čepici nebo kalhoty na gumičku.
  • Zvládne otočit klikou tak, aby si samo otevřelo dveře (snadnější je otevírání směrem od sebe).
  • Mělo by dokázat postavit věž ze 4 kostek.

Co zvládne s vaší pomocí?

Tričko či svetr zvládne natáhnout přes hlavu, ale orientace předního a zadního dílu stále zůstává na vás, stejně tak jako provlečení rukou skrz rukávy. Zvládne také vést jezdec zipu – zapnout a rozepnout, ale zapínání knoflíků je stále velmi těžké.

Tip na hru

Jako hru můžete nechat dítě samostatně vybrat oblečení, které si pak bude pokoušet samo oblékat. Mějte ale trpělivost a vždy vyhraňte na samostatné oblékání dostatek času před nutným odchodem.

Osobnost dítěte

Vaše dítě bude chtít pomáhat jiným a dělat vše samo. Možná se bude i vztekat, pokud budete chtít cokoli udělat za něj. To platí i o činnostech, které ještě samo nezvládá. Buďte trpěliví. V tomto věku začíná být u dítěte více jasná povaha. Může být vůdcem či naopak dítětem, které spíše poslouchá a hloubá nad věcmi. Může být bezstarostné či starostlivé (holčičky obecně jsou více starostlivé a pečující, hlavně o panenky). Kritiku může přijímat nebo se slzami.

Pocit odpovědnosti

Ukažte svému dítěti, jak se „poprat“ s problémy. Zahrnujte ho více odpovědnostmi, které je schopno zvládnout (např. úklid plastového nádobí z kuchyňské myčky do skříňky, úklid hraček před spaním, apod.). Nechte batoleti dostatek času, aby se mohlo soustředit na důležité věci a dokončit svůj úkol. Pokud vás požádá o pomoc, vždy hned pomozte a nezdary rozptylte odvedením pozornosti jinam či povzbuzením, že příště se jistě činnost povede. V tomto věku dítě nejvíce potěšíte hračkami a hrami při kterých musí přemýšlet. Budou se mu líbit úkoly, které podporují jeho fantaskní vnímání světa a ukazují mu svět dospělých.

Pár tipů na dárky, které by se vám mohly hodit:

Ať už ale svému děťátku pořídíte cokoli, užijte si tento den v klidu bezstarostně. Největším dárkem bude šťastná a usměvavá maminka.

Výrobky z článku

AVENUE MANDARINE Sada her pro děti od 2 let