2. měsíc života vašeho děťátka - co vás čeká?

2. měsíc života vašeho děťátka - co vás čeká?>
Po prvních čtyřech týdnech začíná mnoho rodičů pozorovat baculatější tvářičky, stehýnka a přibývající tukové zásoby svého děťátka. To je zcela přirozené. Druhý měsíc s sebou přináší i první nesmělý úsměv děťátka, nazývaný také jako sociální úsměv. Jaké další milníky přináší toto období? 

Rozvoj motorických dovedností

Aktivní pohyby, zrychlené mávání ručiček a nožiček a první pokusy o vydávání zvuků. V poloze na bříšku už děťátko může začít pomalu zvedat hlavičku. Postupně se zlepšuje úchop ručiček. Je cílenější a prvotní reflex se rozvíjí, což vede k schopnosti ručičky zároveň i uvolnit. P_MRB-5903240348008Dítě pomalu objevuje, že má prstíky, dívá se na ně a hraje si s nimi.

Rozpoznávání barev a vzorů

Během prvních týdnů novorozence fascinují zejména jednoduché dvoubarevné vzory. To se v tomto období začíná postupně měnit. Začínají se jim líbit pestré barvy, složité tvary a vzory. U miminek se v tomto období každým dnem rozvíjí sluch, zrak, čich i hmat. Všemi těmito smysly začínají prostředí okolo sebe vnímat intenzivněji. Jejich zrak se již brzy zaostří a vy poznáte, že nyní už bezpochyby hledí přímo na vás. Na jejich tváři můžeme pozorovat první známky úsměvu. Nejprve jsou to spíše nekoordinované grimasy, ale postupně se začne usmívat na známé tváře či hračky.

Mohlo by vás zajímat - Jak si hrát s děťátkem ve 2. měsíci? >>


Delší spánek

Počet dětí, které v druhém měsíci prospí celou noc, je velmi nízký. Délka spánku v noci se ale postupně prodlužuje. Ve spánku se už dítě začíná více pohybovat. Ujistěte se proto, že je jeho postýlka, nebo místo, kde spí, dostatečně zabezpečené. Mnoho dětí v tomto období spí až 4x denně. Počet hodin, kdy jsou vzhůru, je individuální. Může se ale vyšplhat i na 10 hodin denně.

Návštěva lékaře

Na konci prvního nebo na začátku druhého měsíce je potřeba absolvovat návštěvu lékaře. Je dobré mít připravené informace o miminku (každodenní váhu, počet krmení, info o stolici). Do 6. týdnů od narození můžete absolvovat i sonografické vyšetření dysplazie kyčlí u novorozenců.Včasná diagnostika může zabezpečit úspěšnost léčby s nízkým rizikem komplikací do budoucna. Asi u 4 % miminek se dysplazie kyčelního kloubu objevuje a to v různých stupních závažnosti. V mírném případě se doporučuje jako terapie zavinování, tedy balit miminko "naširoko", což znamená poskládat dvě látkové plenky na třetiny . Pruh by měl být široký 15 až 20 cm. Vloží se do plenkových kalhotek na klasickou papírovou plenku. Přirozený způsob, jak podpořit správný rozvoj kyčlí je nosit děťátko v šátku.

VIDEO - Proč je šátkování pro vaše děti vhodné? 

[embed]https://youtu.be/AOkuRuPiylo[/embed]

Strava ve 2. měsíci

Jedinou stravu vašeho miminka zůstává mateřské nebo kojenecké mléko. Jiné potraviny jeho trávicí trakt nedokáže zpracovat.

Plenky a přebalování

100136-8596040000053Přebalování se pro vás již stalo běžné. S velkou pravděpodobností vám už nejmenší velikost plenek nestačí a museli jste přejít na o číslo větší (4-7 kg, tedy velikost 3). Kromě velikosti plenek se mění i velikost oblečení. Ve 2. měsíci většině miminek sedí velikost 56 - 68. Pokud na prdelce vašeho děťátka zbystříte vyrážku, která nezmizí ani při častější výměně plenek, měli byste navštívit svého pediatra. Někdy se děti z opruzenin dostanou snadno, jindy je může provázet nepříjemná infekce. Pomoci mohou také speciální krémy.

Jak si s děťátkem hrát?

307510-879674006140Pomalu nastává čas, kdy svému prckovi budete moci představit jednu nebo dvě hračky. Pokud zvolíte správné barvy a tvar, bude je s nadšením pozorovat a obdivovat. Závěsná zvířátka, postavičky, kytičky či hvězdičky by měli na první pohled vypadat poutavě a přátelsky. Tím zvýšíte jeho zájem o hračku, jako i šanci na první úsměvy. Vhodné jsou také dětské deky. Děťátko můžete položit na bříško, aby si trénovalo zdvihání hlavičky. Posilňování krčních svalů je velmi důležité Jedině tak se děťátko brzy dokáže plazit. 307300-879674007253

Co dítě v 2. měsíci potřebuje?

BCODNS14NL-8451970487711

Šátek / nosítko

Děti milují maminčinu blízkost a nejraději by při ní byly pořád. Když cítí známou vůni, cítí se v bezpečí. Miminko při sobě v tomto věku můžete nosit při různých činnostech. K dispozici jsou nosítka vhodná od narození, baby šátky, zavinovačky či baby vaky.

Chrastítka

644280-5414673644280Děti se díky prvním hračkám učí poznávat svět. Učí se chytat a držet v ruce předměty různých velikostí. Pokud hračka vydává zvuk, je to pro dítě ještě zajímavější. Pro nejmenší dětičky se doporučují plyšové hračky a hračky z bavlny, pro starší pak dřevěné hračky a chrastítka.

Cestovní postýlka

8595114473809_C-L11315Tu můžete využít během prvních delších návštěv prarodičů či rodinných známých. Děťátko potřebuje častý spánek a pokud návštěva nemá k dispozici vhodnou postýlku, může se vám hodit.

Mohlo by vás zajímat

1. měsíc života vašeho děťátka >> 3. měsíc života vašeho děťátka >> 4. měsíc života vašeho děťátka >> 5. měsíc života vašeho děťátka >> 6. měsíc života vašeho děťátka >> 7. měsíc života vašeho děťátka >> 8. měsíc života vašeho děťátka >> 9. měsíc života vašeho děťátka >> 10. měsíc života vašeho děťátka >> 11. měsíc života vašeho děťátka >> 12. měsíc života vašeho děťátka >>

Výrobky z článku

SKIP HOP Kamarádi na kočárek - Sovička - najdete ZDE PETIT LULU Čokoládové opičky - svrchní kalhotky - najdete ZDE ERGOBABY Organic Nosítko - Dandelion - najdete ZDE SKIP HOP ABC Zoo - Deka s hrazdou - najdete ZDE NATTOU Chrastítko polštářek nosorožec Louis - najdete ZDE Cestovní postýlka DAILY PLUS - tmavě modrá - najdete ZDE