15 faktů o kojení, které jste možná neslyšely

15 faktů o kojení, které jste možná neslyšely>
Většina maminek chce své děťátko kojit. Ne každá se však má v případě problémů na koho obrátit. A i když jde o zcela přirozenou věc, začátky nebývají snadné. Nejlepší je ale zůstat v klidu a dát všemu čas. Pro začátek pro vás máme pár zajímavostí o kojení, o kterých jste možná neslyšela.

1. Kojení zachraňuje životy

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) by mělo být každé miminko přiloženo k prsu matky do jedné hodiny po porodu a mělo by být výhradně kojeno do 6 měsíců. Do věku dvou let by mělo být kojení jako doplněk jídelníčku. Každý rok to zachrání to přibližně 800 000 životů.

2. Odmítání kojení

Mnoho dětí může začít odmítat kojení. Důvody jsou rozmanité a zahrnují například:
  • nemoc dítěte,
  • zánět prsní žlázy matky,
  • stres,
  • nedostatek řádného spánku,
  • pokles produkce mléka nebo změna chuti kvůli dietě, nebo lékům,
  • separační úzkost,
  • růst zubů.
Vydržte i přes tyto problémy kojit. Stimulujete tím produkci mléka a brzy se vše vrátí do normálu.

3. Kolostrum a přední mléko

Prvotní mléko, které se začíná tvořit po porodu, se nazývá kolostrum a má trošku jiné složení. Toto mléko je perfektně přizpůsobené pro první dny života děťátka. Mírní novorozeneckou žloutenku tím, že pomáhá odbourávat z těla miminka bilirubin (žluté krevní barvivo). Nejprve se během kojení uvolňuje takzvané přední mléko, které je sladší a je spíše na žízeň a asi po 5 minutách sání se děťátko propracuje k zadnímu mléku. Zadní mléko je hustější a obsahuje více tuku, díky tomu dítko přibývá na váze.

4. Růstový spurt

Děti procházejí takzvanými růstovými spurty. Jsou to období prudkého růstu a vývoje. Většinou je to ve stáří 2, 3, a 6 týdnů, dále pak ve 3 a 6 měsících. V této době má dítě zvýšenou potřebu mléka. Stále kojte a nedoplňujte mléčné dávky umělým mlékem. Vaše produkce se během 2 - 3 dnů upraví zvýšeným požadavkům dítěte.

5. Mateřské mléko vytéká z více otvorů, ne jen z jednoho

6. Proud vytékajícího mléka může být velmi silný

Některé ženy mají tak silný proud mléka, že se dítě může dusit a prskat. Pokud jste jednou z nich, zkuste před začátkem kojení trochu mléka odstříkat, aby se zabránilo zahlcení miminka.

7. Děti nikdy nevyprázdní prsa úplně

V průměru dítě odsaje asi 67% mléka v průběhu jednoho kojení.

8. V pravém prsu bývá více mléka

Maminky mívají více mléka ve svém pravém prsu. Nezáleží na tom, zda jsou pravačky nebo levačky.

9. I když nedokážete přestat kouřit, měla byste i nadále kojit své dítě

Nejlepší pro vás i pro dítě samozřejmě je, když nekouříte, ale pokud se nedokážete zcela zbavit svého zlozvyku, kojení nevzdávejte. Kouření je sice špatné pro dítě, ale nekojení by mohlo být horší.

10. Užívání léků neznamená, že nemůžete kojit

Spousta maminek odstaví miminko proto, že berou léky, nebo nemají dostatek mléka. Skutečný nedostatek mléka je ale poměrně vzácný. Téměř každá matka je schopna vyprodukovat dostatek mléka pro své dítě. Jen několik léků nebo nemocí zakazují kojení vzhledem k ohrožení dítěte.

11. Střídaní prsů při kojení

Děti vždy vypijí více z prvního prsu, který mu nabídnete. Z tohoto důvodu je dobré střídat první nabízený prs při každém kojení.

12. Kojení dětí trvá v průměru 16 minut

V této době se střídají fáze odpočinku a aktivního sání.

13. Může dojít k samovolnému úniku mléka

Někdy vám může začít odtékat mléko, i když právě nekojíte. Příčinou je například dětský pláč, nebo i fotografie vašeho miminka. Později tato reakce odezní. Je ale dobré používat vložky do podprsenky, aby nedošlo k promočení oblečení.

14. Kvasinková infekce prsou je běžná

Myslela jste si, že kvasinková infekce je výlučně vaginální problém? Bohužel tomu tak není. Kvasinková infekce se může objevit i na prsou a pak v ústech dítěte. Mezi příznaky patří bílý sýrový povlak v ústech miminka, svědící nebo červené bradavky, suché a olupující se dvorce. Léčba zahrnuje lokální antimykotika, která se aplikují na bradavky, léky pro dítě a důsledná hygiena. Čtěte - jaké jsou další běžné problémy při kojení? >>

15. České prvenství

V roce 1907 vznikla myšlenka založení bank mateřského mléka. Přišel na ni český pediatr Epstein. V České republice existuje v současnosti 13 mléčných bank.