10 tipů od dětské lékařky – jak přežít zimu ve zdraví?

10 tipů od dětské lékařky – jak přežít zimu ve zdraví?>

Dětská lékařka poradí nejlépe. Michala Knězková zná pravidla, jak zachumlat děťátko v zimě tak, aby mu nebylo ani vedro, ani zima, a jak si poradit s případným nachlazením.

1. Tepelná ochrana ze všech stran

Že musíme děti na zimu vhodně obléci, a to nejlépe vrstvením, je známá věc. Nezapomínejte však do kočárku také na izolaci zespoda. Pod miminko dejte teplou dečku a až na ni fusak s miminkem.

2. Chraňte hlavu

V zimním období by měla být čepice součástí šatníku nás všech. Možná vás překvapí, že není pravdou, že její absence je příčinou zánětů středouší. Takhle však uniká z těla 30 % tepla a zvyšuje se pravděpodobnost, že na nás přijde viróza, která v důsledku bolení ouška způsobí.

3. Pozor na omrzliny

Zakrýt obličej dítěte plenkou nebo slabou dečkou, aby mu nebyla zima? Rozhodně ne. Srážející se pára zvyšuje riziko vzniku omrzlin.

4. Doplňujte vitamíny

Vitamín C je skvělou prevencí. Je platným bojovníkem i v případě, že už nachlazení jste. Díky vitamínu C zkrátíte celkovou dobu rekonvalescence. Věděli jste, že víc než v citronu je ho třeba v paprikách?

5. Krémy na zimu

Pokožka v zimních měsících volá po speciální péči. Není třeba se vyhýbat krémům, které mají ve svém složení vodu. Krémy ji potřebují k rozpuštění jiných svých látek, ale její obsah by měl být nízký. Vybírejte tak krémy, které jsou určené speciálně pro zimní péči. Dítě namažte pár minut předtím, než půjdete na vzduch.

6. Pozor na zimní paprsky

Slunečné zimní dny jsou krásné, ale skýtají nebezpečí. Pokožku je třeba chránit opalovacím krémem, na horách jsou paprsky ještě zrádnější, sníh navíc odráží velké množství UV záření.

7. Zimní procházky jsou prospěšné

Chladný vzduch není příčinou nachlazení! Nebojte se proto brát děti v zimě ven. Pokud klesají teploty pod nulu, tělo naopak zvýší počet buněk, které proti nemocem bojují.

8. Pohodlné spinkání

Ani v zimních měsících není třeba dětem na spaní dávat teplejší pyžamo a peřiny. Díky topné sezóně je v bytech tepleji než v některých chladných letních dnech. Optimální teplota pro spaní je 21 až 23°C. Zbytečně místnost nepřehřívejte.

9. Polévka je záchrana

Kuřecí vývar je v propuklé nemoci výbornou volbou. Krom toho, že je v něm spousta vitamínů a minerálů, ovlivňuje imunitu a zkracuje dny, které musí dítě proležet.

10. Kontrolujte teplotu

Studené ruce dítěte vůbec nevypovídají o tom, zda je dítěti teplo nebo zima. Přehřáté nebo promrzlé dítě reaguje pláčem a nevrlostí. Teplotu dítěte ověřujte sáhnutím na zátylek, kde by mělo být sucho a teplo.

Co vám pomůže v péči o pleť?

1. CHICCO Krém ochranný do chladného počasí bez parabenů Baby Moments 50 ml

2. BÜBCHEN Baby krém do každého počasí 75 ml

3. SEBAMED Dětský balzám na rty (4,8 g)

4. WELEDA Měsíčkový ochranný balzám 30 ml