10 tipů, jak začít s kojením

10 tipů, jak začít s kojením>
Kojení se budoucí maminky obávají, protože ne vždy se jim daří tak, jak by rády. Připravili jsme proto několik tipů, které by vám mohly s nesnadnými začátky alespoň trochu pomoci a připravit vás na kojení tak, abyste mohla začít bez zbytečných obav. Hlavně se ničeho nebojte, v porodnici vám dětské sestry ochotně pomohou, a pokud si nebudete čímkoli jistá, můžete se obrátit buď na ošetřujícího dětského lékaře, nebo laktační poradkyni, která zkontroluje správnou polohu při kojení a pomůže vám odstranit případné nedostatky.
  1. První přiložení k prsu by mělo proběhnout do třiceti minut po porodu, nejpozději však do dvou hodin. Pokud nenastanou při porodu žádné komplikace, většinou je to tak i v praxi. Tento požadavek si však můžete zapsat do porodního plánu.
  2. První den po porodu přikládejte dítě k prsu pravidelně, zhruba po třech hodinách, pokud samozřejmě nechce dítě pít častěji.
  3. Zpočátku přikládejte dítě k oběma prsům, zatím totiž ještě není rozdíl mezi tzv. předním a zadním mlékem (platí po celé dva až tři týdny od narození dítěte). Až po této době se obvykle doporučuje kojit jen z jednoho prsu, aby dítě vypilo dostatek zadního tučnějšího mléka.
  4. Dítě kojte tak dlouho, jak jen chce. Nijak délku kojení neomezujte z žádných subjektivních důvodů. Dítě může být u prsu i přes půl hodiny. Plně respektujte jeho potřeby.
  5. Intervaly mezi jednotlivým krmením mohou být nepravidelné. Nic se neděje. Mohou se pohybovat od půl hodiny až do tří až čtyři. Zpravidla by neměla být přestávka mezi kojením delší než šest hodin.
  6. Při výběru vhodné polohy kojení se doporučuje začínat v poloze vleže, později vsedě.
  7. Respektujte zvláštnosti tvaru prsů a obličeje dítěte úpravou polohy při kojení (problémy by mohla způsobit např. malá brada dítěte, příliš velký prs nebo bradavka a rovněž také vpáčené bradavky.
  8. Poloha při kojení by vám měla být pohodlná. Cokoli, co je vynucené nebo provázené nepohodlím, může mít za následek zhoršení uvolňování mléka z prsu a celkovou nepohodu dítěte.
  9. Hlavičku dítěte nikdy netlačte příliš silně k prsu. Mohlo by to u něj vyvolat obrannou reakci. Dotýkejte se pouze jemně jeho hlavičku pod spojnicí uší.
  10. Správně přiložené dítě k prsu se dotýká matky svým bříškem v celém rozsahu. Jeho bradička, tvář i nos jsou v kontaktu s prsem. Sání dítěte v této poloze nepůsobí mamince bolest.