10 tipů, jak vyzrát na dětský spánek v parném létě

10 tipů, jak vyzrát na dětský spánek v parném létě>
Horké letní noci dají zabrat nejen nám, dospělým, ale i našim prckům. Jak se připravit na horký vzduch v pokojíčku a jak přežít noci na letní dovolené? Máme několik tipů, čtěte! Během noci bychom měli hlavně odpočívat. Nechat tělo i hlavu načerpat novou energii a připravit je na další den. A i naše dětičky se přece potřebují pořádně vyspat, aby mohly od rána vymýšlet další rošťárny! Ideální teplota, kterou naše tělo během léta v ložnici potřebuje, je přibližně 18 stupňů. Závisí to na tom, na co jste zvyklí a průměrná teplota může být samozřejmě nižší. Nějaké hranice je však třeba dodržovat, spát v úplném chladu nepomůže ani vám, ani dítěti.

Jak si tedy pomoci?

CHRAŇTE OKNA

Pokud je během dne venku opravdu teplo, snažte se žaluziemi a záclonami zabránit slunečnímu záření, aby intenzivně pronikalo dovnitř. Vzduch se tak tolik neprohřeje a tmavé prostředí je vhodné i na odpolední spánek.

KŘÍŽOVÝ průvan

Nechte svůj domov "dýchat". Pokud máte patrový dům, nechte spodní dveře otevřené a otevřete okno v patře. Nechte vzduch proudit bytem, ​​aby těžký horký vzduch nebyl "uvězněn" v domě a nestál. Na dovolené zkuste nechat otevřené alespoň větračky, pokud tedy nemáte bazén za rohem a nemůžete si dovolit nechat otevřené balkónové dveře.

OCHLAZUJTE

Led patří nejen do sklenice s osvěžující limonádou, patří i před ventilátor. Vzduch se takto ochladí a v místnosti bude příjemněji. Pokud nevlastníte ventilátor, pomohou i mokré ručníky přehozené přes otevřené okno, ideálně v průvanu. Odpařená voda příjemně ochladí místnost. A je to také ideální způsob, jak usušit promočené ručníky z pláže nebo z večerního koupání.

vanička ShnuggleTEPLÁ KOUPEL

Ačkoli to zní nepříliš logicky, opak je pravdou. Raději než koupel v chladné vodě, upřednostněte teplejší vodu, maximálně mírně vlažnou. Osvěžíte tím prcka a připravíte ho na spánek. Pozor však na délku koupele, aby voda příliš nevystydla a dítě nesedělo ve studené vaničce delší dobu.

OBLEČENÍ

Pokud dítě na noc oblékáte, ujistěte se, že pyžamko je vyrobeno z bambusu nebo ze 100% bavlny. Pokud máte v pokoji více než 25 stupňů, stačí miminku plenka a tenké tričko, pokud je teplota vzduchu v pokoji mezi 20 - 23 stupni, oblečte mu pyžamko s krátkými rukávy a  můžete přidat i ponožky.

ČAS SPÁNKU

Zvažte čas, kdy ukládáte dítě do postele. Přirozeně chladněji je v pokoji v pozdějších hodinách, proto během horkého léta promyslete, zda režim o něco neposunout tak, aby dítě usínalo v "lepších podmínkách". Pokud je některý pokoj chladnější než pokoj, ve které běžně spí, nebojte se "vyměnit" prostor, kde usíná. Pokud můžete, zůstaňte ve spodním patře nebo umístěte postýlku na nižší místo.

KLIMATIZACE ANO, ALE ...

Pokud máte tu výhodu, že máte v bytě či domě klimatizaci, pozor na to, aby nebyla spíše špatným pánem než dobrým sluhou. Vyvažte její činnost difuzérem nebo zvlhčovačem. Místnost, kde spí dítě, by měla mít určitou vlhkost, a to platí i v případě, kdy je klimatizace zapnutá. Pokud to není nutné, nechte klimatizací vychladit místnost předtím, než ukládáte dítě do postýlky. Pak raději klimatizaci vypněte a otevřete okna. Rozhodně nenechávejte postýlku v dosahu klimatizace. Hrozí různá onemocnění dítěte, a to přece nechcete.

ČASTĚJI KRMENÍ

lahvičky AventPokud je během noci o něco tepleji, myslete na to, že budete k vašemu maličkému vstávat o něco častěji, protože bude přirozeně žíznivý. Pokud je venku opravdu horko, nesnažte se omezovat krmení. Pokud již pijete vodu, nechte převařenou vodu v chladničce v lahvi a pokud se mrňous probudí, dejte mu vychlazenou vodu. Osvěží ho a doplní pitný režim.

VYBERTE VHODNOU MATRACI

Je jasné, že na začátku léta nebudete kvůli očekávanému vedru kupovat speciální matraci. Pokud však očekáváte letní miminko, je jasné, že na to budete myslet. Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv typ, používejte bavlněná prostěradla. Před latexovými matracemi upřednostněte matrace, jejichž jádro je více vzdušné. Rozhodně je to na vašem zvážení.

NEVAŘTE

Tedy, pokud nemusíte. Teplo, které produkuje jakákoli aktivita v kuchyni, přetápí váš domov a přidává na teplotě bytu. Pokud můžete, připravujte během horkého léta jídlo ala studená kuchyně. Dětičkám navařte dopředu nebo využijte zásoby z mrazničky.