10 těhotenských rad, které jste mohli dostat ve středověku

10 těhotenských rad, které jste mohli dostat ve středověku>

Přemýšleli jste někdy nad tím, jaké to bylo, být těhulky ve středověku? No, minimálně se k vám denně dostávalo abnormální množství pověr, proč a jak byste mohli své dítě omylem proklít a narodilo by se vám miminko se srstí, s dvěma hlavami nebo alespoň dvojčata.

Ambrose Paré byl středověký chirurg a válečný lékař, který žil v 16. století ve Francii. Ovlivněn tvrdým životem na bojišti rozdával (mimo jiné) ve volném čase (opravdu strašné) rady těhotným ženám. Jaké? Přečtěte si 10 nejkurióznějších z nich.

isifa-125563423

Nepoužívejte příliš svou představivost

Pokud se budete během porodu dívat na obrazy zvířat nebo příliš zarostlých lidí, může se vám stát, že porodíte nadmíru chlupaté děťátko.

Na těhotnou ženu raději nic neházejte

Mohlo by to totiž poskvrnit její plod. Rovněž házet žáby nebo myši na ženské poprsí by mohlo způsobit, že se děťátko narodí ohavné.

Neukazujte těhotné ženě jídlo

Těhotné ženy jsou přecitlivělé a zároveň nebezpečné. Netřeba jim proto ukazovat žádné jídlo, které nemohou právě v té chvíli sníst. Jinak by se mohlo stát, že děťátko bude po narození vypadat jako plesnivý sýr či bochník slaniny. (Nebo láhev Jacka Danielse!)

Nedívejte se na dvouhlavé ženy

Může vás to vyděsit až natolik, že sama porodíte dvouhlavé děťátko. Pokud ve vašem městě žije dvouhlavá žebračka, je třeba ji z města vyhnat.

Spěte se svým mužem, ale ne příliš často

Příliš mnoho mužského semene ve vašem těle může způsobit, že porodíte dvojčata nebo dokonce trojčata, nebo děťátko s více končetinami. Příliš málo mužského semene, milé dámy (!), zas může způsobit, že vašemu děťátku budou některé končetiny chybět. Nebo alespoň několik prstů. Jaké je však přiměřené množství spermií v těle ženy, o tom se už doktor Paré nezmínil.

Nesnažte se otěhotnět během menstruace

Paré tvrdil, že děti, které byly počaté během menstruace, se mohou přeměnit na hrozné nestvůry nebo být náchylnější k onemocnění.

Nejezte ovoce

Pokud budete jíst ovoce, může se do vás dostat jed z hada. Proto byste neměli být marnivé a měli byste si všechno ovoce během těhotenství odepřít.

Nepřekřižujte si nohy

A když si je už překřižujete, tak to aspoň nedělejte příliš často. Rovněž si nevázejte svá bříška. (Opaskem?) Pokud tak budete dělat, může se děťátko ve vašem bříšku nesprávně přetočit a zadusit.

Nekoupejte se nahá

Podle středověkých doktorů hadi ve veřejných vodách zanechávali své semeno, které vás mohlo oplodnit. No a kdo by chtěl čekat děťátko s hadem?

Pozor na těhotenství se zvířetem

Na závěr ještě jedno zvířecí varování. Doktor Paré poznal mnoho žen, které porodily poločlověka - polozvíře. Způsobené to bylo zejména sodomií, ateismem a vůlí "shora". Takže bacha i na to! Tak i vám se ten středověk nezdá jako právě nejpříjemnější místo na vynošení miminka bez toho, abyste se báli, kdo (nebo spíše co) se vám to vlastně narodí?