1. měsíc miminka - co vás čeká?

1. měsíc miminka - co vás čeká?>
Děťátko, vítej na světě! Právě teď to všechno začíná. Dobrodružný život mimo maminčino bříško. Narozením děťátka začíná jeden samostatný příběh. Vydejte se na cestu za poznáním a zjistěte vše o vývoji v prvních 4 týdnech života - o smyslech, komunikaci, pohybu, učení a hraní, o lékařských návštěvách, spánku a celkové péči o novorozeně. 

Fyzický vývoj v 1. měsíci života

Studený, světlý a úplně jiný. Po narození se svět vašeho děťátka úplně změnil. I když se vám v prvních hodinách, dnech i týdnech zdá vaše děťátko bezmocné, jeho smysly jsou funkční a připraveny se rozvíjet a učit. Během prvního měsíce na ně nejvýrazněji působí obyčejný dotek. Mazlení s novorozenci je proto velmi důležité. Neméně důležité je budování důvěry. A to spolehlivou péčí. Nemějte strach z hýčkání - láska a blízkost přeci neznamená rozmazlování. Ani kdybyste ho v šátku nosili třeba celý den... Děti často citlivě reagují na změnu teploty o více než 5°C. Bolest, například v důsledku příliš horké vody ve vaně, však vnímají trochu opožděně. To kvůli tomu, že ještě nemají dostatečně vyvinuté příslušné nervy. Proto je důležité před koupáním důsledně nastavit vhodnou teplotu vody. Novorozenci rozeznávají chutě i vůně. Chuťové pohárky se jim rozvinuly už při pití plodové vody. V druhém týdnu života dokáží rozlišit jak voní maminka, táta i jeho sourozenci. I z toho důvodu byste se v tomto období měli vyhnout výrazným parfémům, sprchovým gelům či krémům. Na některé děti nemusí působit dobře. Sluch si miminka procvičovala už v bříšku . Dokáží rozpoznat ty, kteří s nimi mluvili už během těhotenství. Pokud váš hlas znají už z bříška, uklidní je snadněji než neznámý hlas. Vývoj zraku ještě není dokončen. Navzdory tomu děťátko dokáže rozpoznat objekty ve vzdálenosti do 20 cm. Po několika týdnech se zrak zlepší a oční svaly se posílí.

Dítě rozumí - první komunikace

rsz_dreamstime_xxl_12145233 (1)Zejména prvorodiče si často kladou otázku - Jak během prvních pár týdnů pochopím své dítě a to, co po mě chce? Nebojte se. Tento problém se automaticky vyřeší během prvních několika dní. Rodiče brzy začnou přirozeně identifikovat výraz tváře miminka, jeho pohyby i výkřiky. Spolehnout se však v tuto chvíli můžete opravdu jen na své instinkty. Pokud si stále nejste jistí, můžete postupovat vylučovací metodou. Je hladové, nebo má plnou plenku? Chce spinkat, něčím zaměstnat nebo cítit vaši blízkost? Dětičky, stejně jako my, dospělí, mají  někdy těžké chvíle a potřebují se z nich vykřičet. Občas pomůže jen být vedle svého děťátka a utěšit ho.

První reflexy

Děťátko se dokáže pro něco natáhnout, otočit hlavu i tělo. Pohyby jsou zpočátku řízené spíše reflexy a dítě si tak procvičuje svaly. Mezi nejdůležitější vrozené reflexy patří:
  • Sací reflex - jakmile se dotknete úst. Slouží k udržení příjmu potravy.
  • Reflex sevření - na nohou a rukou.
  • Orientační reflex - směřuje za teplem, nebo vůní matky.

Hraní a učení v prvních týdnech

V prvních týdnech můžete všechny hračky nechat uložené ve skříni. Úplně stačí slova a doteky. Vaše dítě v tuto chvíli nepotřebuje nic jiného než vaši přítomnost. Hlavně rodiče, kteří mají první dítě, se budou setkávat s množstvím nových situací, klást si nové otázky a snažit se o nalézání odpovědí. Každodenní proces učení se právě začal!

První návštěva doktora

Relativně časté návštěvy doktora ke konci těhotenství v prvních dnech po porodu pokračují. Na první prohlídce absolvujete kompletní pediatrické vyšetření, vyšetření srdíčka, doktor zkontroluje stav pupíku a vyšetří novorozenecké reflexy. Pokud máte jakékoli pochybnosti, neměli byste s návštěvou lékaře otálet. Okamžitě ho navštivte v případě, že:rsz_153816474 (2)
  • máte pocit, že je vaše děťátko malátné či ospalé
  • jeho oči jsou slepené
  • stolice je příliš vodnatá
  • má zvýšenou teplotu

Roste a přibírá

Poměr výšky a váhy je během prvních týdnů a měsíců důležitým indikátore toho, zda se děťátko vyvíjí správně. Právě proto doktor nebo porodní asistentka po porodu přísně kontrolují vývoj hmotnosti. Rozdíly v hmotnosti se obvykle dost liší. Důležitý je však sledovat postupný nárůst. Individuální hmotnost i výšku ovlivňuje několik faktorů, např:
  • pohlaví - děvčátka bývají menší,
  • sourozenecké pořadí - 1. dítě bývá menší,
  • čas narození - před termínem, včas, po termínu,
  • geny rodičů,
  • průběh těhotenství.

Přečtěte si - Co byste měli vědět o váze novorozenců? >>


Během prvních šesti měsíců se váha vašeho děťátka zdvojnásobí. V prvních dnech po narození však může mírně klesnout. Není to však důvod k obavám. Krátkodobý pokles i o 10 % je v normě. Děťátko je třeba vážit denně.

Důležitost mléka

Světová zdravotnická organizace (WTO) doporučuje plně kojit během prvních šesti měsíců života a pokračovat až do dvou let. Výhody kojení jsou ve složení mateřského mléka, které je pro děťátko tím nejdokonalejším, co mu můžete nabídnout. Chrání dítě před chorobami či prochladnutím. Ne každé matce se však kojení podaří. Umělá výživa je tedy vyráběna již pro miminka od narození. Začátky kojení bývají pro mnoho maminek těžké. To může vést k různým problémům. Většina z nich se však dá časem překonat.

Přečtěte si  - Problémy během kojení >>


Tipy na klidné noci

Mnoho rodičů v začátcích probdí spoustu nocí. Děťátko potřebuje každé dvě až čtyři hodiny nakrmit, protože je jeho žaludek ještě maličký. Musí si také zvyknout na rozdíl mezi dnem a nocí. V noci se ho tedy snažte nakrmit a přebalit v úplném tichu a při velmi jemném světle. Při výběru polohy na spánek se doporučuje poloha na zádech. Poloha na bříšku by mohla vést ke špatnému průchodu vzduchu v dýchacích cestách.

Péče o miminko

Je důležité pečovat o pupík, aby se zamezilo vzniku infekce - udržujte ho v suchu a čistotě. 3304014-8426420304016-BILENa přebalování můžete používat jednorázové nebo látkové pleny. Přebalit byste ho měli minimálně 6x denně. Každý den byste miminko také měli omýt žinkou či houbou. Vlásky stačí umývat čistou vodou jednou týdně. Aby se zabránilo infekci nehtů doporučuje se je jemně ostříhat speciálními nůžkami.

První měsíc a předčasně narozené děti

S předčasně narozenými dětmi je nevyhnutelné strávit v nemocnici po porodu delší dobu. První dni děťátko často stráví v inkubátoru. Některé rozvojové kroky se proto mohou u nedonošených dětí o nějaký čas posunout.

Co dítě v 1. měsíci potřebuje?

100138-8596040000077Plenky

Abyste předešli opruzeninám, měňte plenky pravidelně. Zadeček udržujte v suchu. Plenky by měly být pohodlné, aby se v nich mohla děťátko bez problémů pohybovat.

Mléko

Mateřské mléko je nejlepší potravou pro novorozence. Pokud potřebuje maminka pauzu, může si mléko napumpovat do zásoby pomocí odsávačky a uskladnit ho v ledničce. Během noci, nebo když je maminka mimo domov, může dítě pomocí kojenecké lahvičky nakrmit i otec nebo někdo jiný.

Bodíčka

Krátce po narozením bude nejpohodlnějším i nejpraktičtějším kouskem oblečení zřejmě právě body. Při výběru zvolte vzdušné materiály, ideálně bavlnu.

Mohlo by vás také zajímat

2. měsíc života vašeho děťátka >> 3. měsíc života vašeho děťátka >> 4. měsíc života vašeho děťátka >> 5. měsíc života vašeho děťátka >> 6. měsíc života vašeho děťátka >> 7. měsíc života vašeho děťátka >> 8. měsíc života vašeho děťátka >> 9. měsíc života vašeho děťátka >> 10. měsíc života vašeho děťátka >> 11. měsíc života vašeho děťátka >> 12. měsíc života vašeho děťátka >>