Jak a kdy naučit dítě na nočník –⁠ tipy a rady

Jak a kdy naučit dítě na nočník –⁠ tipy a rady>

Jak naučit dítě na nočník? Svou ratolest znáte nejlépe vy sami. Učit ho na nočník v době, kdy z toho ještě nemá rozum a neumí ani chodit, je zbytečné. Jak a kdy tedy začít učit dítě konat potřebu jinam než do plenky? 

Učení dítěte na nočník patří k velmi kontroverzním tématům a názory na to, kdy je vhodné s ním začít, se mnohdy liší. Jedni rodiče dávají dítě na nočník od první chvíle, kdy se naučí sedět, s vírou, že tam přece jen něco „udělá“. Jiní rodiče nechávají dětem pleny i do tří let.

Jak správně učit dítě na nočník?

„Už jste bez plen?“, „Taková velká holka a ještě má pleny“, „To ty v jeho věku už jsi chodil na nočník“... Také slýcháte tyhle věty? Je to často docela o nervy, že? Jako rodiče máme pocit, že jsme pochybili, někde něco opomněli, podcenili. Největší službu sobě, ale i dítěti, prokážete tehdy, když budete k této nové disciplíně přistupovat v klidu.

Nevytvářejte tlak na sebe ani na něj, smiřte se s tím, že to, že vy máte pocit, že je správný čas na učení na nočník, nemusí nutně znamenat, že si to myslí i vaše dítě. Zkuste tomu dát volný průběh. A pokud přece jen toužíte alespoň po nějakém „návodu“, níže najdete několik tipů, které můžete vyzkoušet.

Kdy začít učit dítě na nočník?

V současné době se odborníci z řad dětských lékařů a psychologů shodují, že nejvhodnější věk, kdy začít učit dítě na nočník, je od 18. měsíce. Některým dětem to půjde třeba už okolo 15. měsíce, jiné toto „umění“ ovládnou až po třetích narozeninách. Zrání močového ústrojí je individuální, stejně tak jako ovládání močového měchýře. Nicméně z fyziologického hlediska není možné, aby například dítě v osmém měsíci dokázalo vědomě svůj močový měchýř ovládat, případně ovládat vyprazdňování stolice.

Stejně jako není správné začínat příliš brzy (dříve nebylo výjimkou, že děti stěží samy seděly, ale již byly posazovány na nočník), není nejlepší cestou začínat ani příliš pozdě. V případě, že začnete až po třetích narozeninách, statisticky se budete nejspíš s celým problémem potýkat nejdéle.

Otázkou odplenkování se zabývalo hned několik studií, přičemž závěr jedné z nich byl, že průměrný věk odplenkování je 30 měsíců a to bez ohledu na to, kdy a jak rodiče s učením na nočník začali. Některé věci se jednoduše urychlit nedají, ač bychom si to možná často přáli. 

Jak přejít z plen na nočník?

Začněte pomalu, nejprve dítěti nočník ukažte. Počkejte přibližně na dobu, kdy chodí čůrat nebo kakat (využijte chvíli po probuzení či po jídle) a posaďte ho na nočník nebo ho tam posazujte průběžně. Pamatujte na to, že „úspěch“ se hned nedostaví, musíte chvilku vydržet. Jakmile se dítěti podaří do nočníku „něco udělat“, nezapomeňte ho pochválit, bude ho to motivovat. 

Velkou pomocí je, když se vašemu dítěti dětský nočník líbí. V naší nabídce si můžete vybrat dětský nočník v různých provedeních a také nočníky se zvukem.

Naše nabídka dětských nočníků

Seznámení dítěte s nočníkem

Dítěti vysvětlete, k čemu vůbec dětský nočník slouží.

  • Posaďte na něj panenku nebo plyšáka, aby dítě pochopilo, že se na něm sedí.
  • Nočník nikam neuklízejte, naopak ho nechte dítěti na očích, aby si ho osahalo a prozkoumalo. Je také v pořádku, pokud si s ním ze začátku bude hrát. 
  • Použijte knihy a příběhy. Na trhu v dnešní době seženete velké množství knížek, které obsahují příběhy právě o chození na nočník, o čůrání a kakání. Vaše dítko se tak může této nové dovednosti naučit spolu s kamarády z knížek.

Hra je skvělou příležitostí, jak se seznámit s dětským nočníkem

Všímejte si, jestli o něj bude jevit zájem. Pokud ano, je pravděpodobné, že bude učení jednodušší. 

Nemějte však obavy, pokud nejde učení tak, jak jste si představovali. Občas je lepší nechat rozhodnutí o správné době přímo na dítěti. Kdyby nic jiného, vy jako rodiče si ušetříte spoustu nervů. Nakonec se naučí na nočník a později na záchod chodit každé dítě. Dříve, nebo později.

Pokud se dítě při učení vzteká nebo dětský nočník urputně odmítá, nenaléhejte na něj. Nic dobrého by to nepřineslo. Možná ještě nepřišel jeho čas, u některých dětí má učení zkrátka několik fází. Pokud na něj budete naléhat, budete ve výsledku jen pod větším tlakem vy oba.

Některým dětem také nevyhovuje to, že musí sedět na nočníku, zatím co ostatní chodí na záchod. Děti se totiž učí nápodobou, je tak možné, že nočník ve výsledku přeskočíte a rovnou se dostane na záchod s redukcí na WC. Pokud nemáte jedináčka, je možné, že se ten nejmladší naučí čůrat prostě tak, že to odkouká od staršího sourozence.

Oblečení nesmí překážet

Volte takové oblečení, které bude moci dítě snadno a rychle sundataž bude pospíchat na nočníček. Nejlepší jsou tepláky nebo kalhoty s volnější gumou, případně sukýnka nebo šatičky. Pokud bude mít dítě na sobě oblečení, s jehož svlékáním bude mít hromadu práce, nebo dokonce bude potřebovat vaši pomoc, pak je větší pravděpodobnost, že to jednoduše nestihnete.

Během léta nechte batole běhat doma nebo na zahrádce nahaté, nočník můžete brát s sebou i na procházky. Když se dítě počurá, hned si uvědomí, co se stalo. Uvidíte, zda zrovna vám bude tenhle tip vyhovovat. Mnoho rodičů si totiž naopak stojí za tím, že je lepší, když je dítě oblečené, aby si v případě, že se počůrá, spojilo tuto situaci s nepříjemným pocitem mokra.

Trénink na nočník může být delší proces

Nestresujte dítě trestáním nebo nadáváním za drobné „nehody“. Snažte se ho spíše chválit a celkově k celému učení přistupovat spíše pozitivně. Pokud bude mít vaše dítě pocit, že jste nervózní, že se na něj zlobíte a že mu něco vyčítáte, může to narušit váš vztah a i celé nočníkové snažení. 

Nejlepší způsob je „škola hrou“. Hlavně malé chlapečky to velmi baví. Na jeho dně udělejte jakoby terčík, do kterého se mohou kluci „strefovat“. Existují i nočníky, které poté, co se dítě vyčůrá, zahrají melodii. Oblíbeným způsobem, jak naučit chlapce na nočník, je i pořízení pisoárku, kde kluci proudem moči roztáčejí vrtulku. 

Nenuťte dítě na nočníku sedět, dokud se mu „něco“ nepodaří. Tahle metoda byla velmi oblíbená u minulých generací. Nic dobrého však z toho nevzejde. Vy budete mít nervy napnuté k prasknutí, dítě nebude chápat, proč nemůže jít dělat něco jiného a naštvaní budete oba.  

Zpočátku musí na nočník myslet rodič

Ze začátku musíte na potřebu dítěte myslet vy a pravidelně mu ji chodit připomínat. Odhadnout frekvenci, v jaké se budete na otázku „Nechce se ti čůrat?“ ptát, je ale docela oříšek. V případě, že ji budete pokládat příliš často, může se stát, že celou situaci dítěti zprotivíte, případně přestane vaše otázky na čůrání úplně vnímat.

Dítě si také může poměrně snadno osvojit návyk, že když na čůrání myslí máma nebo táta, ono na ně myslet nemusí. Nezapomeňte proto, že cílem není, aby se dítě na povel umělo na nočník posadit, ale aby samo zhodnotilo, že potřebuje čůrat nebo kakat. A to jsou bohužel často dvě zcela odlišné disciplíny. 

Dětské nočníky nesmí představovat hrozbu

Vnímejte signály svého dítěte, již velmi brzy vám umí dávat najevo, že se potřebuje vyprázdnit. Na tomto principu funguje ostatně i tzv. bezplenková komunikační metoda (BKM). Rodiče často i těch nejmenších dětí se jednoduše naučí vnímat signály a ve správné chvíli pak dítě posadí na nočník či ho podrží nad mísou. Může se jednat o specifický pohyb, který miminko dělá, druh pláče či grimasa. Mnoho rodičů tak přeskočí plenkové období úplně. Pokud ale vaše dítě plenky má, můžete tento způsob komunikace využít při odplenkování.

Nebuďte zklamaní, pokud dojde ke kroku zpět

Může se to stát hlavně tehdy, když se v rodině stane nějaká významná událost např. narození dítěte, hádky nebo rozvod rodičů. Dětská psychika je velice křehká. Ke kroku zpět může dojít i v období, kdy je drobek nemocný.

Dítě se také stále více zajímá o svět okolo sebe, vaše snahy o naučení ho na nočník jsou pro něj tak často méně důležité než zajímavá hračka nebo to, že se naučilo něco nového. Pro něj, na rozdíl od vás, totiž nočník není úplně priorita. Výjimkou nejsou ani případy, kdy dojde k odplenkování třeba v 18 měsících, ale o několik měsíců později se dítě rozhodne, že mu nočník prostě nevyhovuje a vy se tak ocitnete opět na začátku.

Který nočník vybrat? Přinášíme několik našich tipů:

KEEEPER Nočník a redukce na WC 4v1 Kasimir – multifunkční výrobek, který poroste s vaším dítětem.

MALTEX Nočník protiskluzový s hudbou – nočník se zabudovaným čipem, díky kterému po provedení potřeby zahraje melodii.

OK BABY Nočník Pasha Eco+ – 98 % tohoto fešáka tvoří recyklovaný plast z průmyslového odpadu.