Kyselina listová - proč ji užívat již před otěhotněním?

Kyselina listová - proč ji užívat již před otěhotněním?>

Kyselina listová je nezbytně důležitý vitamín ze skupiny B a ovlivňuje růst a vývoj plodu, zejména v prvním trimestru těhotenství. Věděli jste, že je velmi důležité tento vitamín užívat nejpozději již čtyři týdny před plánovaným otěhotněním?

Je to hlavně proto, že většina žen má tohoto vitamínu spíše nedostatek a je zapotřebí vyrovnat v těle jeho hladinu pro zdravý vývoj miminka. Pokud tedy miminko teprve plánujete, nezapomínejte na to. Pomůže vám s hladkým průběhem těhotenství.

Věděli jste, že dostatečným příjmem kyseliny listové před otěhotněním a v prvním trimestru zabráníte až 70 % vrozených vývojových vad páteře?

Jaká jsou rizika při nedostatku kyseliny listové?

  • hrozí častější samovolné potraty
  • častější výskyt vývojových vad (převážně nervové soustavy)
  • předčasné porody
  • nízká porodní hmotnost novorozence
  • zpomalení růstu plodu
  • riziko vzniku neplodnosti

Kolik užívat?

  • Ženy, které plánují otěhotnět by měly preventivně užívat 400 mikrogramů denně (doporučuje se minimálně 4 týdny před plánovaným otěhotněním).
  • Pro ženy, které jsou již těhotné se doporučuje dávka 600 mikrogramů denně.

Můžete se rozhodnout, zda budete užívat kyselinu listovou ve formě tablet, či si zvolíte přírodní formu. Je ale důležité mít na paměti, že pokud se rozhodnete pro přírodní formu, ze stravy je pro tělo vstřebatelná z 50 %, přičemž při vaření zničí až 95 % účinných látek. Kyslík a světlo také snižují její účinnost. Z vitamínových doplňků máte vstřebatelnost pro organismus až 100 %. Jelikož se jedná o vitamín rozpustný ve vodě, který je vylučován močí, je téměř nemožné se předávkovat. Výjimečně se mohou vyskytovat potíže se zvýšenou aktivitou, pachutí v ústech, podrážděností nebo nadýmáním.

Kde kyselinu listovou najdete?

  • listová zelenina - hlávkový salát, čínské zelí, rukola, polníček atd
  • další druhy zeleniny jako - špenát, okurky, rajčata, brokolice, kapusta, chřest, červená řepa, pór, fazolové lusky
  • ovoce např. pomeranče, mango, avokádo, třešně, višně, banány.Ořechy - slunečnicová semínka (vysoký obsah kyseliny listové), mandle, pistácie, lískové ořechy
  • luštěniny - hrách, fazole
  • obiloviny - pšenice, žito, oves, sója
  • vnitřnosti - játra (pozor na jejich nadměrnou konzumaci v těhotenství, obsahují vysoké procento vitamínu A)
  • mléčné výrobky - mléko, měkké sýry (nízký obsah kyseliny listové)
  • kvasnice