Jaký je ideální váhový přírůstek v těhotenství?

Jaký je ideální váhový přírůstek v těhotenství?>

Přibírání na váze v těhotenství je zcela přirozené a pro vyvíjející se plod nezbytné. Prioritou pro nastávající matku je donosit a porodit zdravé dítě, proto by těhotná žena v žádném případě neměla držet nadměrné diety ani cvičit. O kolik je však normální v těhotenství přibrat a jak si to po měsících hlídat?

Kolik žena v těhotenství průměrně přibere?

Jako průměrný přírůstek hmotnosti na konci těhotenství se v tabulkách uvádí rozmezí 9 až 15 kg. Pokud se jedná o dvojčata, přírůstek se zvyšuje na 15 až 20 kg. Každá žena je však jiná a do váhového přírůstku zasahuje několik faktorů. Váhový přírůstek ve druhém těhotenství může být zcela odlišný od přírůstku v prvním těhotenství.

Lékaři při doporučování rozsahu váhového přírůstku zohledňují také výchozí BMI ženy před těhotenstvím. Uvedená rozmezí platí pro ženy s normální hmotností, tj. s BMI před těhotenstvím v rozmezí 20 až 24,9. U žen s podváhou může být přírůstek hmotnosti vyšší, u žen s nadváhou by měl být o něco nižší.

Svůj BMI si můžete snadno vypočítat. Vydělte svou hmotnost před těhotenstvím v kilogramech svou výškou v metrech čtverečních.

Vzorec vypadá následovně: BMI = hmotnost v kg / (výška v m)².

Kolik žena v těhotenství prúmerně přibere

Jaké faktory ovlivňují přibývání na váze během těhotenství?

Kromě výše zmíněné hmotnosti před otěhotněním zasahují do přibývání na váze během těhotenství i další faktory.

Pravděpodobně nejvýznamnějším faktorem je počet vyvíjejících se plodů. Přírůstek hmotnosti v těhotenství s jedním dítětem bývá samozřejmě nižší než v těhotenství s více dětmi.

Přírůstek hmotnosti ovlivňují také genetické faktory, které mají celkový vliv na metabolismus těla a jeho složení během těhotenství. Pokud vaše matka a sestra přibíraly během těhotenství o něco více nebo méně, než se doporučuje, je možné, že se to bude týkat i vás.

Mezi individuální faktory patří strava, fyzická aktivita, faktory životního stylu a další přidružená onemocnění.

Během těhotenství je velmi prospěšné myslet na dodržování zásad zdravé výživy. Jde o to, že těhotenství přináší také různé nutkavé chutě nebo nevolnosti. Není snadné s nimi bojovat, ale přesto se snažte udržovat zvýšený příjem vitaminů, minerálů, bílkovin, tuků, cukrů nebo jiných prospěšných látek. Tyto měsíce jsou pro vývoj dítěte klíčové, protože si z dostupných živin buduje základy pro život.

Pokud těhotenství probíhá bez obtíží, je pohyb pro těhotnou ženu velmi prospěšný. Vyšší stádia samozřejmě vyžadují určitou úpravu pohybových aktivit, ale i v tomto období se doporučuje věnovat přiměřenému pohybu alespoň 150 minut týdně. To je důležité nejen z hlediska přibývání na váze, ale také pro celkovou fyzickou a psychickou kondici ženy. Pokud se však v průběhu těhotenství vyskytnou obtíže, je třeba fyzickou aktivitu konzultovat s gynekologem.

Zdravotní potíže ženy, jako je cukrovka, onemocnění štítné žlázy, preeklampsie nebo jiná onemocnění, mohou také ovlivnit přibývání na váze. Látky, jako je alkohol, nikotin nebo jiné drogy, mohou také ovlivnit hmotnost ženy a budoucí porodní hmotnost jejího dítěte. Asi není třeba zdůrazňovat, že těmto látkám je třeba se v těhotenství vyhýbat.

Péče o maminky

Jak se liší přírůstek hmotnosti v těhotenství v jednotlivých měsících?

Žena nepřibírá každý týden těhotenství stejný počet gramů, ale tento přírůstek hmotnosti se v průběhu těhotenství mění. Váš lékař bude sledovat váš přírůstek hmotnosti v těhotenství po jednotlivých měsících tím, že vás bude pravidelně vážit při každé konzultaci.

Během prvního trimestru je vyvíjející se dítě velmi drobné a do konečné hmotnosti ženy příliš nezasahuje. Navíc je to období, během kterého ženu obvykle trápí nevolnosti. Ačkoli se jim říká ranní, u mnoha žen trvají celý den. Většina žen v tomto trimestru přibírá na váze poměrně málo. Výjimkou jsou někdy ženy, které měly příliš nízkou hmotnost s BMI pod 20, nebo aktivní sportovkyně s nízkými zásobami tuku v těle. Na konci 3. měsíce by však přírůstek hmotnosti neměl překročit 2 kg.

K nejvyššímu váhovému přírůstku obvykle dochází ve druhém trimestru těhotenství. Každý měsíc žena přibere v průměru 2 až 2,5 kg. Za celý druhý trimestr může očekávat přibližně 6 až 8 kg navíc.

Ve třetím trimestru se váhový přírůstek mírně zpomaluje, většina žen přibírá asi 1,5 kg za měsíc. Za celý třetí trimestr lze očekávat přírůstek 4 až 7 kg.

Co všechno se započítává do porodní hmotnosti?

Pokud bereme v úvahu porodní hmotnost dítěte, uvádí se pouze jeho hmotnost těsně po porodu. Tento údaj se obvykle zapisuje v gramech a hodnota se pohybuje kolem 3400 g (3,4 kg).

Pôrodná hmotnosť dieťatka a priberanie na váhe v tehotenstve

Přírůstek hmotnosti se však netýká pouze čisté hmotnosti dítěte. Dítě ke svému vývoji potřebuje plodové obaly s plodovou vodou, placentu a zvětšující se dělohu. Prsa se na jeho narození připravují tím, že se přizpůsobují budoucímu kojení. Prsa se zvětšují, také přibývají na váze a pomalu se plní mlékem.

Aby se tělo matky s touto zátěží vyrovnalo, musí také upravit svůj krevní oběh, zvýšit objem krve, tekutin mimo buňky a tukových zásob. Během těhotenství koneckonců vyživuje dvě bytosti, a ne jen jednu. Pokud se toto všechno naloží dohromady, je zcela jasné, že žena musí přibrat na váze a je to naprosto v pořádku.

Jaký je nejčastější důvod rychlého přibírání na váze v těhotenství?

Přestože je přibírání na váze v těhotenství v pořádku, příliš rychlé přibírání na váze může vše zkomplikovat. Nejčastějším důvodem, který za tím stojí, je:

  • Přejídání a nesprávný výběr potravin: Těhotenské chutě a nepřekonatelná touha po sladkých a vysoce kalorických potravinách obvykle způsobují rychlé a nadměrné přibírání na váze. Řešením je vybírat si zdravější potraviny s přiměřeným denním příjmem kalorií.
  • Nedostatek fyzické aktivity: Pokud vám to zdravotní stav dovolí, určitě se v těhotenství nevyhýbejte fyzické aktivitě, ale dbejte na to, abyste měla dostatek pohybu. Pokud je vaše těhotenství rizikové a pohyb není možný, upravte svůj kalorický příjem za den.
  • Ke zvýšení hmotnosti mohou přispívat i některé léky. Zkuste se o tom poradit se svým lékařem, ale léky si sama nepředepisujte ani neupravujte jejich dávkování.
  • Psychický stav: Nadměrné emoční přejídání, stejně jako změny stresových hormonů způsobené zvýšeným stresem, úzkostí, depresí nebo jinými obtížemi, mohou ovlivnit způsob, jakým přibíráte na váze.
  • Ručičku na váze mohou ovlivnit také genetické faktory a vliv hormonů . S těmito faktory toho moc nenaděláte, ale můžete více dbát na zdravé stravování a přiměřenou fyzickou aktivitu. Rozhodně by to však nemělo vést k nadměrnému držení diet nebo nedostatečnému pohybu.

Priberanie na váhe v tehotenstve a tehotenské chute

Jak si udržet zdravý přírůstek hmotnosti během těhotenství?

Co se týče ovlivnění vaší hmotnosti během těhotenství, máte kontrolu nad příjmem a výběrem potravin, úrovní fyzické aktivity a psychickou pohodou. V ideálním případě najdete správnou rovnováhu, která vám bude vyhovovat i z hlediska hmotnosti.

Hlavní zásadou, kterou je dobré dodržovat, je jíst normálně jako před těhotenstvím. Přestože se jedná o specifické období, kdy se příjem kalorií nenápadně zvyšuje, nárůst je malý a rozhodně neplatí, že musíte jíst za dva.

Pomáhá jíst zdravou vyváženou stravu, a to častěji během dne. Vyhýbejte se soleným, uzeným, tučným a smaženým jídlům. Sladkosti také nejsou dobrou volbou a měly by být nahrazeny ovocem.

Stejně důležité je dodržovat zdravý pitný režim. Denně vypijte 2 až 3 litry neslazených nápojů. Ideální je obyčejná voda a neslazené ovocné čaje. Určitě se vyhněte ochuceným a sladkým nápojům.

Dbejte na dostatek pohybu. I v těhotenství odborníci doporučují alespoň 150 minut přiměřeného pohybu týdně.

Jaké jsou možné důsledky příliš rychlého nebo příliš pomalého přibírání na váze v těhotenství?

Příliš rychlé nebo nedostatečné přibírání na váze má vliv na zdraví matky i nenarozeného dítěte.

Příliš malý přírůstek hmotnosti může negativně ovlivnit vývoj plodu. Pokud trpí nedostatkem živin, může to vést k nízké porodní hmotnosti nebo předčasnému porodu. To jsou závažné stavy, které mohou skončit dlouhodobými zdravotními problémy dítěte. Dodržujte pokyny svého gynekologa, který vývoj dítěte pečlivě sleduje.

Pokud trochu přiberete, nepanikařte hned. Pokud je vaše strava v pořádku, máte dostatek živin, nepřeháníte to s cvičením a miminko se podle ultrazvukových snímků vyvíjí správně, můžete patřit do skupiny žen, které v těhotenství trochu přiberou, ale na miminko to nemá žádný vliv.

Příliš velký přírůstek na váze má naopak vliv hlavně na zdraví ženy. Může vést k těhotenské cukrovce, vysokému krevnímu tlaku a preeklampsii, vysoké porodní hmotnosti dítěte, bolestem zad a kloubů, zrychlenému dýchání a obtížím s pohybem. Po porodu navíc můžete mít následně potíže se shazováním nadbytečných kilogramů.

Proto, stejně jako ve všem v životě, platí, že všeho by se mělo dělat s mírou a žádný extrém není dobrý. Přejeme vám hezké těhotenství a zdravé miminko.