Jak by měl vypadat polední spánek v druhém roce?

Jak by měl vypadat polední spánek v druhém roce?>
Malé batole nevydrží celý den, aniž by si neodpočinulo po obědě. V průběhu dne obvykle začne být dítě mrzuté, jeho koncentrace značně klesá, šmudlá si očička a právě tohle by pro vás mělo být jasným znamení, že je čas na uložení do postýlky. Jenže polední spánek ve druhém roce má několik úskalí.  Obecně můžeme říci, že dítě je po přibližně 4 až 5 hodinách po probuzení zase unavené a potřebuje si odpočinout. Pokud je tedy vaše nezbedné zlatíčko vzhůru už od šesté hodiny ranní, pak je nanejvýš vhodné ho uložit do postýlky ještě před obědem, kolem desáté hodiny dopoledne. Je to vhodné i proto, že dítě není u oběda unavené a uplakané a má energii na jídlo. Kolem třetí hodiny se pak nebojte dítěti dopřát ještě druhý denní spánek. Noční odpočinek se tak nenaruší.

Není to nic jednoduchého

Obzvláště těžké je zvládnout podobné nastavení spánku během dne v druhém roce, neboť vaše dítě si dříve či později sníží počet denních spánků ze dvou na jeden. Často bývá přechod spojený s celou řadou problémů, protože v tomto přelomovém období může být jeden spánek nedostačující. Dva jsou už ale zase příliš mnoho. Nicméně nesprávná možnost je zůstat při jednom a půl spánku za den! To znamená, že byste dítě v polovině druhého spánku museli vzbudit.

Zařaďte klidnou činnost

Zároveň se v druhém roce klade na dítě množství požadavků a zdolává obrovské množství nových učebních pokroků. Je tedy dost možné, že se bude vaše dítě cítit notoricky unavené. Při velké únavě není tělo schopno reagovat přiměřeně v každé situaci, zejména v tělesných činnostech, kde se vyžaduje šikovnost. Všímejte si proto u dítěte znaků únavy. Pokud se vám zdá, že je již příliš unavené, ale nechce spát, zařaďte do programu klidnější činnosti - něco mu čtěte, nechte ho malovat nebo stavět kostičky. Pokud bude mít malé tělíčko příležitost trošku si odpočinout, síly se opět vrátí!

Kontrolujte délku poledního spánku

Chcete-li dítě navyknout na přesný čas, kdy se má ukládat k nočnímu spánku a nechcete, aby se v noci budilo či „strašilo“ až do hluboké noci, musíte kontrolovat délku jeho poledního spánku. Jinak by se mohlo stát, že dítě bude spát příliš dlouho a večer nebude chtít jít do postele. Čtyřhodinový polední spánek by byl pro řadu maminek jistě vítanou a bezesporu zaslouženou pauzou, při které by mohly vyřídit i další záležitosti týkající se domácnosti nebo si odpočinout, ale cena za to by byla příliš vysoká. Věřte, že to drama večer vám za to určitě nestojí! Vzbuďte proto dítě ze spánku  jemně, pokud spí déle než je zvykem, a zabývejte se nějakou klidnou činností: poslouchejte hudbu, čtěte si nebo se jen si jen tak povídejte. Některé děti totiž přímo nesnášejí, pokud jsou vytrženy ze spánku a hned je jim nabízeno jídlo, čistá plenka či nějaká činnost vyžadující jejich soustředěnost. Přejeme vám, ať vás doma spinkání trápí co nejméně!