Amniocentéza aneb odběr plodové vody - co potřebujete vědět

Amniocentéza aneb odběr plodové vody - co potřebujete vědět>
Co to vlastně je? Jedná se o diagnostickou metodu, při které se odebere zhruba 20 mililitrů plodové vody a kultivací biologického materiálu, který se v ní nachází (třeba chloupky a odloupaná kůže miminka) a následným rozborem DNA se odhalí možná závažná genetická poškození dítěte ještě před narozením. Provádí se mezi 16. a 20. týdnem těhotenství, zpravidla na základě nedobrých výsledků prvotrimestrálního screeningu. Doporučován je také v případě, kdy je vzhledem k rodinné anamnéze zvýšená pravděpodobnost vývojových vad.Faktory, které zvyšují možnost genetických odchylek jsou zejména:
  • věk vyšší než 35 let
  • několik spontánních potratů v minulosti
  • porod postiženého dítěte v minulosti
  • genetická odchylka u ženy, partnera, nebo u někoho z příbuzných
  • kontakt se škodlivinami (některé látky, rentgenové záření aj.)
Riziko komplikací se uvádí asi 0,5-1,0%.

Jak to probíhá?

ANejprve navštívíte klinického genetika, který s vámi sepíše rodinnou anamnézu. Ještě předtím byste ale měla být jasno v tom, jak budete postupovat v případě potvrzení genetické vady - bude to asi jedna z věcí, kterou bude chtít lékař vědět jako první. Je důležité vědět, že se testují takové vady, pro které vám vyšly nejvyšší předpoklady, nebo na které je vyšší genetické zatížení z rodinné anamnézy. Nejčastější vady jsou Downův, Edwardsův a Patauův syndrom. Různých vývojových poruch jsou ale desítky a nelze je otestovat všechny. Takže pokud vám vyjde negativní výsledek, neznamená to ještě, že je vaše miminko zcela zdravé, pouze vyloučili na základě rodinné anamnézy či výsledků screeningu doporučenou vadu. Poté by vás genetik měl objednat na samotný zákrok. Ten probíhá ambulatntně. Přijdete s doprovodem na určenou hodinu k lékaři, položíte se na lehátko a lékař pomocí ultrazvuku zjistí, kde se nachází miminko a placenta. Poté skrz břišní dutinu odebere jehlou vzorek plodové vody. Vy po chvilce můžete vstát a zhruba po hodině můžete odjet domů. Doba čekání po zákroku se může lišit podle pracoviště. Pokud chodíte do práce dostanete na týden neschopenku. Druhý den se šetřete, ale pak už můžete normálně fungovat. Plodová voda se v bříšku doplní zhruba za dvě až tři hodinky, vpich nebude na kůži znatelný už druhý den. Zákroku jako takového se nemusíte bát. Jehla je sice tlustší, než by vám bylo milé, ale vpich nebolí. Břicho je totiž nejméně citlivé, pokud jde o injekce. Opravdu nic neucítíte a o miminko se bát také nemusíte, po celou dobu zákroku bude lékař kontrolovat polohu miminka aby mu neublížil.

Mohlo by vás zajímat - Vše, co chcete vědět o plodové vodě >>


Možné komplikace

  • slabé krvácení
  • částečné odtékání plodové vody
  • kontrakce dělohy
  • potrat, předčasný porod (1% riziko)
  • předčasné odloučení placenty
  • infekce
  • poranění plodu
  • embolizace plodovou vodou
  • zabarvení plodové vody krví
Tato rizika, jak ukázaly zahraniční i domácí výzkumy, jsou nízká, a pokud je výkon prováděn podle předepsaných pokynů – za sterilních podmínek, pod kontrolou ultrazvuku, který dovoluje vizualizaci a přesnou lokalizaci placenty a plodu – a zkušeným odborníkem, jsou téměř nulová. Přímý vztah mezi amniocentézou a následným potratem lze prokázat jen výjimečně, protože přibližně ve 3% případů dochází po 16. týdnu těhotenství i u žen bez amniocentézy ke spontánnímu potratu. Pak je na řadě nepříjemné čekání. Za 14 dní až tři týdny by vám měli zavolat výsledky testů a pokud budete chtít, můžete si nechat zjistit i pohlaví miminka. Délka rozborů závisí i na kvalitě odbrané plodové vody - pokud bude obsahovat dost genetického materiálu, bude diagnostika rychlejší. Jestliže je vše v pořádku, zajdete si ke genetikovi pro závěrečnou zprávu, kterou předáte i svému gynekologovi. Pokud se ale genetická vada potvrdí, je třeba se definitivně rozhodnout, jak se zjištěnou diagnózou naložíte.

Mohlo by vás zajímat - Odběr plodové vody - osobní zkušenost >>


Maminky, jaké jsou vaše zkušenosti s odběrem plodové vody?